10 juli

Aftrek studiekosten ook nog in 2020?

AFTREK STUDIEKOSTEN

De aftrek van studiekosten blijft blijkbaar voor het kabinet een heikel punt. Nu is de voorgenomen afschaf van die aftrek per 1 januari 2020 wederom uitgesteld. Daarom een update. Hoe zit dat in 2019 en hoe vanaf 2020?

Aftrekbare studiekosten 2019 en 2020

Om de aftrek studiekosten te bepalen is het van belang of de studie bedoeld is om uw kennis op peil te houden, dan wel uit te breiden. Hoe zit dat?

Kennis op peil houden?
Als u bij wilt blijven op uw vakgebied, dan mag u de kosten van het op peil houden van vakkennis 100% ten laste van de winst brengen. Tip. Indien u de studiekosten van de winst kunt aftrekken, mag u ook de reis- en verblijfskosten aftrekken. Ook mag u de in rekening gebrachte btw als vooraftrek in mindering brengen bij de btw-aangifte. Let op. Voor reis- en verblijfskosten die u maakt in verband met cursussen en opleidingen voor studie en beroep, alsmede in verband met congressen, seminars, symposia, excursies, studiereizen, e.d., geldt een aftrekbeperking van maximaal € 1.500.

Kennis uitbreiden?
Doet u nieuwe kennis op en maakt u de scholingskosten met als doel het verwerven van inkomen in box 1, zoals loon of winst, dan dient u de kosten op te voeren als persoonsgebonden scholingsuitgaven in uw aangifte inkomstenbelasting.

Let op. U krijgt dan te maken met aftrekbeperkingen. Zo zijn de kosten en uitgaven aftrekbaar als:

 • de kosten en uitgaven die gemaakt zijn voor een opleiding of studie voor uw (toekomstige) beroep hoger zijn dan de drempel van € 250;
 • er sprake is van een leertraject. U doet dus de kennis op onder begeleiding of toezicht. Let op. Zelfstudie is niet aftrekbaar.

Welke kosten zijn aftrekbaar?
Aftrekbaar zijn:

 • les-, cursus-, college- en examengeld;
 • door de onderwijsinstelling verplicht gestelde leer- en beschermingsmiddelen, zoals studieboeken, software, veiligheidsbril, e.d.;
 • kosten voor de EVC-procedures (Erkenning van Verworven Competenties);
 • kosten van publicatie en voorgeschreven kleding voor de promovendus en de paranimfen tijdens de promotieplechtigheid.

Er geldt er een maximum van € 15.000 aan aftrek per jaar.

Niet-aftrekbare kosten?
Niet aftrekbaar zijn:

 • de kosten van computerapparatuur, waaronder ook tablets, notebooks en randapparatuur, zoals een printer;
 • de kosten van internetabonnementen.

Duurzame goederen?
Moet u voor uw studie duurzaam goed aanschaffen (goederen die een aantal jaren meegaan) die iemand niet snel zou kopen als hij deze studie niet volgt, dan moet u hierover afschrijven en rekening houden met de restwaarde en levensduur. Het bedrag van de jaarlijkse afschrijving mag u bij uw scholingskosten optellen. Let op. De (hogere) kosten mogen niet gemaakt zijn door een persoonlijke voorkeur.

Aftrek 2020 blijft behouden!
Toekomstplannen?
Er zijn plannen om de fiscale aftrekpost in 2021 te vervangen door een subsidieregeling, het ‘STAP-budget’ (Stimulans ArbeidsmarktPositie). Zo kan iedere Nederlander dan een persoonlijk ontwikkelingsbudget aanvragen van € 1.000 tot € 2.000 per jaar. Het kabinet komt nog met een verdere uitwerking, waarover wij u dan verder informeren en adviseren.

De fiscale aftrekpost studiekosten blijft in ieder geval voor 2019 en 2020 behouden. Studiekosten om uw kennis op peil te houden mag u als zakelijke post opvoeren en dan zijn ook de reiskosten en de btw af te trekken. Bij kennisuitbreiding loopt de aftrek via uw IB-belastingaangifte met een aftrekdrempel van € 250.

 

 Bron: Tipsenadvies

Gelezen 2016 keer Laatst aangepast op maandag 23 september 2019 16:39

Administratiekantoor Heling in het kort

Vele jaren ervaring in de administratieve branche bij bedrijven en particulieren zorgen voor een duidelijke maar vooral persoonlijke manier van administratie verwerken.
Eenvoudig en doeltreffend. Kantoor aan huis en dus lage overheadkosten zorgen voor vriendelijke prijzen.

Contact

 • Molenakkers 23
  9411 NR
  Beilen

 • 0593 52 60 34
  06 41 78 41 09

 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.