10 januari

Nog btw 2019 vergeten te verwerken?

U vindt nog onverwerkte facturen of er blijkt dat u in 2019 te weinig of juist te veel btw heeft afgedragen. Moet u dat corrigeren? Hoe gaat dat dan?

Juiste methode is van belang.
Het jaar is weer voorbij en dus is het tijd om de jaarcijfers op te (laten) maken. Wellicht ontdekt u dat er enkele facturen nog niet ingeboekt waren, waardoor ze niet zijn meegenomen in de btw-aangifte. Op zo’n manier kan blijken dat u te veel of te weinig btw heeft afgedragen. Gelukkig is dat eenvoudig te corrigeren, maar het is wel van belang dat u de juiste methode toepast. Hoe gaat dat in zijn werk?

Suppletie of niet?
Als u te weinig of te veel btw heeft afgedragen, kunt u dit herstellen door middel van een zogenaamde ‘suppletieaangifte’. Dat is alleen nodig als u per saldo meer dan € 1.000 aan btw moet bijbetalen of terugkrijgt. Voor de suppletieaangifte is een speciaal aangifteformulier beschikbaar dat u kunt vinden op de site van de Belastingdienst in ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’. Maar u kunt ook suppleren via een professioneel softwarepakket of via uw adviseur of boekhouder.

Suppleren niet nodig als ...
Een suppletieaangifte is niet nodig bij bedragen tot €1.000 die u moet betalen of terugkrijgt. U kunt dan corrigeren door in de eerstvolgende btw-aangifte de te veel of te weinig afgedragen belasting alsnog op te nemen in de aangifte. Tip. Bij correcties tot € 1.000 krijgt u geen teruggaafbeschikking of naheffing.

Zo snel mogelijk.
U bent wettelijk verplicht om correcties te maken zodra u een fout ontdekt. Heeft u een factuur niet meegenomen in de aangifte, wacht dan dus niet tot uw boekhouder uw jaarverslag maakt, maar dien zo snel mogelijk een suppletie in. U kunt een fout per aangiftetijdvak of per (boek)jaar corrigeren. U betaalt ook geen rente als u suppleert binnen drie maanden na afloop van het jaar waarin u de btw moest betalen. Suppleer over fouten in 2019 dus voor 1 april 2020. U kunt in beide gevallen wel een verzuimboete krijgen (meestal 5%).

Niet alles in de suppletie.
Niet alle correcties doet u door middel van een suppletie. Zo vraagt u btw op een oninbare vordering terug in de aangifte zodra het duidelijk is dat deze niet wordt betaald, maar uiterlijk één jaar na de uiterste betaaldatum. Ook als u btw terugvraagt in verband met jaarglobalisatie als u handelt in gebruikte goederen, kunst of antiquiteiten, gaat dat niet in een suppletie.

Corrigeer uw btw-aangifte zo snel mogelijk, doe dat over 2019 voor 1 april 2020. U voorkomt dan in ieder geval een vergrijpboete en/of rente als u moet bijbetalen.

 

Bron: Rendement

Gelezen 1313 keer Laatst aangepast op vrijdag 17 januari 2020 16:49

Gerelateerde items (op tag)

Administratiekantoor Heling in het kort

Vele jaren ervaring in de administratieve branche bij bedrijven en particulieren zorgen voor een duidelijke maar vooral persoonlijke manier van administratie verwerken.
Eenvoudig en doeltreffend. Kantoor aan huis en dus lage overheadkosten zorgen voor vriendelijke prijzen.

Contact

  • Molenakkers 23
    9411 NR
    Beilen

  • 0593 52 60 34
    06 41 78 41 09

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.