27 augustus

Btw van 6 naar 9% vanaf 1 januari 2019, wat te doen?

Het lage btw-tarief zal hoogstwaarschijnlijk per 1 januari 2019 worden verhoogd van 6 naar 9%, conform het regeerakkoord. Dat vergt de nodige voorbereidingen. Heeft u goed in beeld wat u moet doen? We noemen zes aandachtspunten.

6% → 9%

Wanneer welk tarief?
1 januari 2019.
Het tarief van 9% geldt voor alle leveringen en diensten die vanaf 1 januari 2019 worden verricht of afgerond. Let op. Rondom de overgangsdatum van een tariefwijziging in de btw is het altijd van belang om goed vast te stellen welk btw-tarief er geldt. Leidend is het moment dat de levering of dienst wordt verricht.

Goederen.
Bij een levering van goederen is dat op het moment dat de eigendomsoverdracht plaatsvindt.

Diensten.
Bij diensten geldt het moment dat de dienst feitelijk wordt verricht. Als een dienst enige tijd in beslag neemt, zoals bij het opstellen van een advies, een mediationtraject of het uitvoeren van schilderwerkzaamheden, geldt het moment dat de dienst wordt afgerond of opgeleverd. Diensten die doorlopend worden verricht, zoals abonnementen, worden geacht per betaalperiode te worden verricht.

Achteraf factureren.
De staatssecretaris heeft aangekondigd dat het 6%-btw-tarief niet hoeft te worden gecorrigeerd voor leveringen en diensten die na 1 januari 2019 plaatsvinden, maar vóór 1 januari 2019 betaald zijn. Tip. Van deze goedkeuring kunt u gebruikmaken. Daar profiteert u zelf van (u ontvangt uw geld eerder) en uw klant profiteert door een lagere prijs.

Goedkeuring overgangsrecht
Betaling.
Het tarief van 9% geldt voor alle leveringen en diensten die vanaf 1 januari 2019 worden verricht of afgerond. Let op. Rondom de overgangsdatum van een tariefwijziging in de btw is het altijd van belang om goed vast te stellen welk btw-tarief er geldt. Leidend is het moment dat de levering of dienst wordt verricht.

Wat kunt u nu al doen?
Inventariseer.
Bij een tariefwijziging zijn er een aantal zaken waar u aan moet denken, die gewijzigd moeten worden. Een inventarisatie van wat er in uw situatie moet gebeuren is dan ook een goed begin. Denk aan de hiernavolgende onderwerpen.

 • Kassa(systeem). Zorg dat u weet hoe het btw-tarief in uw kassa(systeem) kan worden aangepast. De aanpassing zelf moet uiteraard pas na 1 januari 2019 ingaan. Kunt u dit vooraf inprogrammeren, doe dit dan ruim vooraf.
 • Prijsstelling. Voor welke producten gaat het btw-tarief omhoog? Gaat u de prijzen van uw producten verhogen of wordt uw marge kleiner? Denk hier tijdig over na.
 • Offertes. Werkt u met projecten op langere termijn, waarvoor u offertes moet afgeven? Houd dan nu al rekening met de tariefverhoging voor projecten die rond of na 1 januari 2019 uitgevoerd worden.
 • Facturatie. Stuurt u uw klanten facturen? Zorg dan dat uw factuursysteem tijdig ingesteld wordt op het hogere btw-tarief.
 • Boekhouding. Ook in het boekhoudsysteem moet de tariefwijziging worden ingevoerd. De grootboekrekeningen voor omzet (btw laag), kosten en inkoop (btw laag) zullen moeten worden aangepast.
 • Promotie. U kunt aan de btw-verhoging een promotieactie koppelen (nu nog met 6% btw!)

Status regeerakkoord?
De aangekondigde tariefverhoging volgt uit het regeerakkoord en wordt naar verwachting op Prinsjesdag als wetsvoorstel gepresenteerd. Absolute zekerheid volgt dan ook pas eind 2018. Wij houden u op de hoogte.

 

De datum waarop u de prestatie verricht, is leidend. Bereid u tijdig voor en maak gebruik van de goedkeuring van de staatssecretaris waardoor uw klant minder betaalt en u eerder uw geld krijgt. Dus de order in 2018 plaatsen en betalen, maar uitvoeren in 2019, dan geldt nog 6 i.p.v. 9% btw.

 

Bron: Tipsenadvies

Gelezen 130 keer Laatst aangepast op maandag, 27 augustus 2018 13:10

Administratiekantoor Heling in het kort

Vele jaren ervaring in de administratieve branche bij bedrijven en particulieren zorgen voor een duidelijke maar vooral persoonlijke manier van administratie verwerken. Eenvoudig en doeltreffend. Kantoor aan huis en dus lage overheadkosten zorgen voor vriendelijke prijzen.

Contact

 • Molenakkers 23
  9411 NR
  Beilen

 • 0593 52 60 34
  06 41 78 41 09

 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.