03 mei

De magische 1225 uur: alles over het urencriterium

1225 uur, voor ondernemers een haast magisch getal. Want als je minimaal 1225 uur per jaar werkt aan je bedrijf heb je recht op belastingvoordeel. Denk aan startersaftrek en zelfstandigenaftrek. Dit kan je duizenden euro’s per jaar schelen. Hoeveel moet je per week werken om 1225 uur per jaar te halen?

1. Wat heb je aan het urencriterium?
Ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan heb je recht op belastingvoordeel. Ook wel ondernemersaftrek genoemd. Via de OndernemersCheck van de Belastingdienst kun je controleren of dat voor jou geldt. Als je kunt aantonen dat je in een jaar minimaal 1225 uur aan je eigen bedrijf hebt besteed, kom je hiervoor in aanmerking. Dit minimum van 1225 uur noemen we het urencriterium.
Als je acht uur per dag werkt, moet je ongeveer drie dagen of 24 uur per week besteden aan je bedrijf om aan het criterium te voldoen.
In 2023 gaat het om de volgende belastingvoordelen of ondernemersaftrek:
Zelfstandigenaftrek
In 2023 mag je een vast bedrag van 5030 euro van je winst aftrekken.
Let op: De bedragen die je mag aftrekken voor zelfstandigen- en startersaftrek zijn na je pensioengerechtigde leeftijd nog maar de helft.
Startersaftrek
Krijg je zelfstandigenaftrek? Dan mag je binnen de eerste vijf jaar na de start van je bedrijf ook drie keer de startersaftrek gebruiken. In 2023 is de startersaftrek 2.123 euro.
Meewerkaftrek
Als je fiscale partner meewerkt in je bedrijf, heb je misschien recht op meewerkaftrek. Je mag dan een percentage van je winst aftrekken. Hoeveel dit precies is, hangt af van het aantal uren dat je partner meewerkt. Je fiscale partner is degene met wie je je belastingaangifte doet.
Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk - WBSO
Doe me met je bedrijf onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten? Dan kun je recht hebben op aftrek via de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO).
Heb je belastingvragen? Ga in gesprek met de Belastingdienst. Dit kan iedere werkdag via de chat.

2. Over welke periode tellen de uren voor het urencriterium?

Het urencriterium gaat over een kalenderjaar, dus je telt van januari tot en met december. Het maakt niet uit wanneer je jouw bedrijf bent begonnen. Ook als je bijvoorbeeld op 1 juli start, moet je minimaal 1225 uur in je bedrijf steken als je gebruik wilt maken van de belastingvoordelen. Ook de voorbereidingsuren die je maakt voor de start van je bedrijf tellen mee. Zoals uren voor een cursus of het maken van je ondernemingsplan of website.

3. Wat als ik geen 1225 uur haal?

Besteed je in een kalenderjaar minder dan 1225 uur aan je bedrijf? Dan kun je geen gebruikmaken van ondernemersaftrek, zoals starters- en zelfstandigenaftrek. Je hoeft dan geen aangifte te doen als ondernemer voor de inkomstenbelasting. De inkomsten uit je bedrijf geef je op als inkomsten uit overig werk. Dit is je omzet min de zakelijke kosten die je gemaakt hebt. Je betaalt hierover inkomstenbelasting.

4. Welke uren mag je meetellen voor het urencriterium?

Alle uren die je besteedt aan je eigen bedrijf mag je meetellen voor het urencriterium. De uren die je niet kunt factureren tellen ook mee. Zoals voor je administratie, onderhoud van je website en klanten werven. En natuurlijk de directe uren waarin je werkt aan een opdracht of klus voor je opdrachtgever.
Heb je een kind gekregen? Dan mag je de uren die je de zestien weken van je zwangerschapsverlof niet hebt gewerkt toch meetellen voor het urencriterium. Je telt dan het gemiddeld aantal uren dat je normaal werkt per week.

5. Hoe moet ik mijn uren bijhouden?

Je moet bij een controle aan de Belastingdienst kunnen bewijzen dat je de 1225 hebt gemaakt. Dit mag je op je eigen manier doen. In een Excel-bestand, een app of via je boekhoudsoftware bijvoorbeeld. Het is ook handig om e-mails en agenda’s te bewaren, zodat je je urenadministratie bij controle kunt onderbouwen. De Belastingdienst kan tot 7 jaar teruggaan bij controle. Zorg dus dat je je administratie minimaal zeven jaar bewaart.

6. Wat bedoelt de Belastingdienst met ‘aannemelijk’?

Je moet met je urenadministratie aannemelijk maken dat je minimaal 1225 uur aan je bedrijf hebt besteed. Dat betekent dat die uren moeten passen bij je omzet. Het is niet logisch dat je amper omzet hebt als je 1225 uur aan je bedrijf hebt gewerkt. Begin je net met je bedrijf, dan maak je meer indirecte uren, omdat je bijvoorbeeld nog klanten moet vinden. Dat accepteert de Belastingdienst in het begin, maar als je bedrijf langer bestaat moet je ook meer omzet hebben.

7. Hoe werkt het verlaagd urencriterium bij arbeidsongeschiktheid?

Als je een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangt, hoef je minder uren aan je bedrijf te besteden om aan het urencriterium te voldoen. Er is een verlaagd urencriterium van 800 uur voor mensen met een Wajong-, WIA-, WAO-, WAZ- of Ziektewetuitkering. Bespreek je plannen om een bedrijf te beginnen altijd eerst met de uitkeringsinstantie, zodat je weet wat de gevolgen voor je uitkering zijn.

8. Hoe controleert de Belastingdienst mijn urenadministratie?

Elk jaar moet je aangifte inkomstenbelasting doen. Hierin geef je aan hoeveel omzet je hebt en hoeveel uur je aan je bedrijf hebt besteed. De Belastingdienst controleert steekproefsgewijs en controleert dan of je inderdaad 1225 uur of meer aan je bedrijf hebt gewerkt. Soms vraagt de Belastingdienst bewijs als mails, afspraken met een klant of bankafschriften. Het kan ook voorkomen dat de inspecteur bij je thuis komt controleren.

9. Geldt de 1225 uur ook voor een vof, maatschap of bv?

Ook als je een vof of maatschap hebt, kun je profiteren van de zelfstandigen- en startersaftrek of andere soorten ondernemersaftrek. Het urencriterium van 1225 uur geldt dan per persoon. Elke vennoot of maat doet zelf aangifte voor de inkomstenbelasting. Het kan dus zijn dat de ene vennoot of maat wel voldoet aan het urencriterium en de andere niet. In een bv kun je geen ondernemersaftrek gebruiken.

10. Geldt het urencriterium ook voor parttime ondernemers?

Als je parttime ondernemer bent, kan het een uitdaging zijn om het urencriterium te halen. Voor ondernemers die in deeltijd werken is het urencriterium namelijk ook 1225 uur. Heb je langer dan vijf jaar een bedrijf? Dan geldt ook nog dat je per kalenderjaar meer tijd moet besteden aan je bedrijf dan aan andere werkzaamheden, zoals een baan in loondienst.

 

Bron: KVK

Gelezen 516 keer Laatst aangepast op woensdag 03 mei 2023 11:18

Gerelateerde items (op tag)

Administratiekantoor Heling in het kort

Vele jaren ervaring in de administratieve branche bij bedrijven en particulieren zorgen voor een duidelijke maar vooral persoonlijke manier van administratie verwerken.
Eenvoudig en doeltreffend. Kantoor aan huis en dus lage overheadkosten zorgen voor vriendelijke prijzen.

Contact

  • Molenakkers 23
    9411 NR
    Beilen

  • 0593 52 60 34
    06 41 78 41 09

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.