24 augustus

Achteraf opgestelde urenstaat acceptabel?

Voor het recht op enkele fiscale faciliteiten moet u aan het urencriterium voldoen. Is een achteraf opgestelde urenstaat acceptabel? Wat vond de rechter onlangs?


Urencriterium
Voor bepaalde fiscale faciliteiten moet u minstens 1.225 uren in uw bedrijf in het jaar actief zijn. Ook moet u minstens de helft van uw gewerkte uren in uw bedrijf hebben gewerkt, tenzij u starter bent. U kunt dat bewijzen aan de hand van een urenstaat. Is het acceptabel als deze achteraf blijkt te zijn opgemaakt?


Urenstaat voldoende bewijs?
De hiervoor genoemde vraag speelde onlangs in een rechtszaak (ECLI:NL:RBNHO:2023:4943) die een schoonheidsspecialiste voor de belastingrechter voerde, omdat de inspecteur van mening was dat haar achteraf opgestelde urenstaat onvoldoende bewijs vormde. De rechter stelde dat een achteraf opgestelde urenstaat weliswaar minder krachtig is als bewijs, maar toch voldoende kan zijn. In deze zaak bleek dat het geval, omdat de volgens de urenstaat verrichte werkzaamheden voldoende waren gespecificeerd en ook bleken uit de overlegde stukken, zoals de gevolgde trainingen. De rechtbank vond ook dat niet alle afzonderlijke uren volledig uit de administratie hoeven te blijken en ook hoeft er niet voor alle uren aanvullend bewijs geleverd te worden.


Houd bij voorkeur uw urenstaat dagelijks bij. Lukt dit niet, dan kan een achteraf opgestelde urenstaat toch voldoende zijn, mits deze voldoende is gespecificeerd en onderbouwd.

 

Bron: Tips & Advies

Gelezen 355 keer Laatst aangepast op donderdag 24 augustus 2023 14:23

Gerelateerde items (op tag)

Administratiekantoor Heling in het kort

Vele jaren ervaring in de administratieve branche bij bedrijven en particulieren zorgen voor een duidelijke maar vooral persoonlijke manier van administratie verwerken.
Eenvoudig en doeltreffend. Kantoor aan huis en dus lage overheadkosten zorgen voor vriendelijke prijzen.

Contact

  • Molenakkers 23
    9411 NR
    Beilen

  • 0593 52 60 34
    06 41 78 41 09

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.