24 augustus

Gebonden aan onjuiste informatie op website?

Als een overheidsorgaan onjuiste informatie op zijn website plaatst, is het orgaan hieraan dan gebonden?

Onlangs besliste Rechtbank Noord-Nederland (ECLI:NL:RBNNE:2022:2001) dat dit voor een gemeente inderdaad het geval is. In de betreffende zaak had iemand zich ingeschreven voor een bouwkavel. Daarbij had de gemeente via de website bekendgemaakt dat indien de woning aardgasvrij werd gebouwd, er geen leges betaald hoefden te worden. Deze vrijstelling werd later, toen de eerst uitgelote geïnteresseerde later alsnog de kavel kon kopen, weer ingetrokken. Dit was echter nog niet aangepast op de website.
Toen de koper van de kavel daarom alsnog een legesnota van € 8.776 kreeg gepresenteerd, ging hij in bezwaar en beroep. De rechtbank was het met hem eens en stelde dat hij redelijkerwijs niet had kunnen of moeten beseffen dat de informatie over de legesvrijstelling inmiddels was vervallen. Dat de gemeente zich niet bewust was van het feit dat er onjuiste informatie op de website was blijven staan, deed niet ter zake. Dit gold ook voor het voorbehoud dat op de website was gemaakt met betrekking tot de prijzen, oppervlakten en beschikbaarheid van de kavels. De legesnota kwam dan ook te vervallen.

Staat er op de website van een gemeente foutieve informatie, dan zit de gemeente hier in beginsel aan vast. Dit is alleen anders als u redelijkerwijs moest beseffen dat de informatie onjuist was.

 

Bron: Tips & Advies

Gelezen 317 keer Laatst aangepast op donderdag 24 augustus 2023 14:29

Administratiekantoor Heling in het kort

Vele jaren ervaring in de administratieve branche bij bedrijven en particulieren zorgen voor een duidelijke maar vooral persoonlijke manier van administratie verwerken.
Eenvoudig en doeltreffend. Kantoor aan huis en dus lage overheadkosten zorgen voor vriendelijke prijzen.

Contact

  • Molenakkers 23
    9411 NR
    Beilen

  • 0593 52 60 34
    06 41 78 41 09

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.