Als een overheidsorgaan onjuiste informatie op zijn website plaatst, is het orgaan hieraan dan gebonden?

Voor het recht op enkele fiscale faciliteiten moet u aan het urencriterium voldoen. Is een achteraf opgestelde urenstaat acceptabel? Wat vond de rechter onlangs?


Urencriterium
Voor bepaalde fiscale faciliteiten moet u minstens 1.225 uren in uw bedrijf in het jaar actief zijn. Ook moet u minstens de helft van uw gewerkte uren in uw bedrijf hebben gewerkt, tenzij u starter bent. U kunt dat bewijzen aan de hand van een urenstaat. Is het acceptabel als deze achteraf blijkt te zijn opgemaakt?

Het tijdelijk verhuren van een deel van de eigen woning wordt steeds populairder. Maar wanneer is er precies sprake van een deel van de eigen woning en wat is tijdelijke verhuur? Wat vond de rechter hier onlangs van?


Verhuur neemt toe
Het tijdelijk verhuren van een deel van de eigen woning neemt de laatste jaren een steeds grotere vlucht. Vrijwel iedereen is inmiddels bekend met verhuurorganisaties als Airbnb en veel woningbezitters proberen op deze manier de kosten van hun woning te drukken. Maar zijn de verhuurinkomsten ook belast en zo ja, hoe precies? Welke uitzonderingen bestaan hierop en wanneer kan men daar gebruik van maken? Op deze vragen heeft Rechtbank Noord-Holland (ECLI:NL:RBNHO:2023:2875) onlangs in een rechtszaak meer duidelijkheid geboden. Wat speelde er?

De media kopten onlangs dat de Belastingdienst gaat jagen op zogenaamde ‘hobbyondernemers’. Op wie wordt er gefocust?

Wat speelt er?
Vanaf 1 januari 2023 zijn digitale Europese ondernemers verplicht aan de Belastingdienst te melden als zij als verkoper meer dan 30 transacties of meer dan € 2.000 per jaar omzet maken, dus moeten digitale platformen, zoals Vinted en Marktplaats, de Belastingdienst voortaan eveneens informeren als deze verkopers meer dan 30 transacties genereren of voor meer dan € 2.000 aan spullen verkopen. Dat kan u of uw partner die online zaken verkoopt, dus ook gebeuren.

1225 uur, voor ondernemers een haast magisch getal. Want als je minimaal 1225 uur per jaar werkt aan je bedrijf heb je recht op belastingvoordeel. Denk aan startersaftrek en zelfstandigenaftrek. Dit kan je duizenden euro’s per jaar schelen. Hoeveel moet je per week werken om 1225 uur per jaar te halen?

U kent inmiddels wel de situatie omtrent de box 3-heffing. De Hoge Raad oordeelde in 2021 dat er over het werkelijke rendement belasting moet worden betaald. Belastingplichtigen konden/moesten daartegen bezwaar maken.
Voor de circa 1 miljoen niet-bezwaarmakers was er nog een klein beetje hoop door een verzoek tot ambtshalve vermindering in te dienen. Voor de belastingaanslag 2017 kan dat nog tot 31 december van dit jaar (tot vijf jaar na de aanslag). Tip. Het is nu echter niet meer nodig om ambtshalve bezwaar te maken. Er komt een nota van een wijziging van het belastingplan die ‘massaal bezwaar plus’ wettelijk mogelijk maakt. Daar kunnen alle niet-bezwaarmakers dan aanspraak op maken.
Omdat het indienen en afhandelen van deze verzoeken veel werk oplevert voor belastingplichtigen, belastingadviseurs en de Belastingdienst, is er besloten om een nieuwe procedure bij de Hoge Raad op te starten over de vraag of niet-bezwaarmakers (net zoals bezwaarmakers) rechtsherstel krijgen.

Mocht de Hoge Raad belastingplichtigen alsnog in het gelijk stellen, dan hoeven niet-bezwaarmakers over de jaren 2017 tot en met 2020 geen verzoek tot ambtshalve vermindering in te dienen.

 

Bron: tipsenadvies.nl

 

De bedrijfsopvolgingsregeling speelt fiscaal een grote rol bij de overdracht van ondernemingen naar de volgende generatie. Deze regeling ligt echter onder vuur.

 Als u meerdere auto’s op naam van uw onderneming heeft rondrijden, dan is het mogelijk dat u voor meer dan een auto een bijtelling krijgt. Zelfs als u ook nog privé over een auto beschikt. Hoe zit dit? Wat speelde hierover bij de rechter?

Download hier de rekentool voor E-kilometerregistratie (Excel bestand)    

Administratiekantoor Heling in het kort

Vele jaren ervaring in de administratieve branche bij bedrijven en particulieren zorgen voor een duidelijke maar vooral persoonlijke manier van administratie verwerken.
Eenvoudig en doeltreffend. Kantoor aan huis en dus lage overheadkosten zorgen voor vriendelijke prijzen.

Contact

  • Molenakkers 23
    9411 NR
    Beilen

  • 0593 52 60 34
    06 41 78 41 09

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.