15 oktober

De maaltijd onderweg als aftrekpost

Als ondernemer bent u waarschijnlijk regelmatig onderweg. Maar als u dan een hapje eet of wat drinkt, kunt u deze kosten dan in aftrek brengen? Hoe zit dat met dergelijke kosten van uw personeel? Wat vond de rechter hiervan?

Ondanks corona bent u als ondernemer in het MKB waarschijnlijk niet de hele dag op de zaak. Overleg met leveranciers, klanten, de bank, uw accountant en andere zakenrelaties zorgen ervoor dat u waarschijnlijk regelmatig onderweg bent. Bent u langere tijd van huis, dan is het aannemelijk dat u onderweg ook wel eens iets eet of drinkt. De vraag is of dergelijke kosten aftrekbaar zijn en zo ja, voor welk deel. Daarnaast is het voor ondernemers met personeel ook van belang hoe het fiscaal zit als hun werknemers dergelijke kosten maken.

Gemengde kosten?
Onlangs bracht een consultant op het gebied van het verbeteren van bedrijfs- en informatieprocessen een zaak voor de rechtbank in Breda, waarbij het ging om de aftrek van de hiervoor genoemde kosten. De man verbleef vanwege zijn adviesdiensten soms langere tijd, weken of enkele maanden, op locatie bij zijn cliënten. Daartoe huurde hij een kamer of studio, zodat hij niet dagelijks naar huis hoefde te rijden. De man maakte ook kosten voor eigen verteer, waarschijnlijk voor maaltijden die hij in restaurants nuttigde. Deze kosten had hij ten laste van de winst gebracht, waarbij hij uit was gegaan van 80% aftrek. Dit met het oog op de aftrekbeperking van zogenaamde ‘gemengde kosten’ waartoe ook de kosten van voedsel en drank behoren. De inspecteur had echter de aftrek van 80% niet geaccepteerd, waarop de consultant naar de rechter stapte.

Zakelijke kosten?
Voor de rechter spitste de discussie zich toe op de vraag of de kosten van eigen verteer zakelijke kosten waren en dus aftrekbaar. Volgens de rechtbank was dit niet het geval. De rechter overwoog dat de kosten een overwegend privékarakter hebben en daarom niet aftrekbaar zijn. Dat de kosten van het verblijf elders zakelijk zijn, betekent volgens de rechter nog niet dat de verteerkosten ook zakelijk zijn. De verblijfskosten worden namelijk veroorzaakt door het uitvoeren van een opdracht elders. Dat is anders dan bij verteerkosten, aangezien de noodzaak tot eten ook bestaat als een ondernemer niet elders verblijft. De rechter was het dan ook met de inspecteur eens dat de kosten niet in aftrek kwamen, ook niet voor 80%.

Parallel
Uw collega bracht nog naar voren dat een werkgever de verteerkosten van zijn werknemers in vergelijkbare situaties wel in aftrek kan brengen. De rechter vond deze parallel echter niet relevant. Deze mogelijkheid voor een werkgever wordt namelijk opgeroepen door de plicht die een werkgever heeft tot het vergoeden van kosten van de werknemer op grond van de contractuele relatie met de werknemer. Deze situatie is dus anders dan die waarbij het gaat om de verteerkosten van de ondernemer zelf. Om toch met het privévoordeel van de werknemer rekening te houden, wordt overigens in deze situaties de aftrek in beginsel beperkt tot 73,5% voor BV’s en tot 80% voor ondernemers in de inkomstenbelasting.

Zakenlunch wel aftrekbaar?
De situatie is ook anders ten opzichte van die waarbij de kosten betrekking hebben op een zakenlunch of -diner met relaties. In deze gevallen staat het zakelijke belang van lunch of diner namelijk voorop en zijn de kosten wel aftrekbaar. In beginsel ook dan weer voor 73,5% voor BV’s en voor 80% voor bedrijven in de inkomstenbelasting, tenzij er wordt gekozen voor een vast, niet-aftrekbaar bedrag.

Wat kunt u hiermee?
Hoewel tegen de uitspraak nog hoger beroep mogelijk is, lijkt ons het uitgangspunt van de rechtbank alleszins redelijk en betekent het dat u bij kosten van eigen verteer altijd eerst moet beoordelen of de kosten een zakelijk karakter hebben. Dat is volgens deze uitspraak bij een etentje op locatie bij de klant niet het geval, tenzij het doel van het etentje zakelijk is. Zoals aangegeven, moeten we dan bijv. denken aan een zakenlunch of -diner, zoals etentjes bedoeld om een contract te bespreken met een leverancier of om een afnemer te fêteren die zojuist een grote order heeft getekend. Ook etentjes onderweg zijn volgens dit uitgangspunt dan niet aftrekbaar. Zorg er in ieder geval voor dat dit onderscheid blijkt uit uw administratie, om het risico op fouten te voorkomen.

Dga in het voordeel
De uitspraak betekent ook dat de dga van een BV in het voordeel is ten opzichte van zijn collega met een eenmanszaak. In de eenmanszaak is de aftrek namelijk nihil, terwijl de BV nog altijd 73,5% van de kosten in aftrek kan brengen.

Wat met de btw?
Ook de btw op verteer in een café of restaurant is niet aftrekbaar. Daarbij wordt er geen onderscheid gemaakt in soorten verteer en ook niet tussen de ondernemer in de inkomstenbelasting en die met een BV. De btw verhoogt dus de kosten en daarom kunt u deze kosten wel ten laste van de winst brengen als dat voor de factuur zelf ook geldt. De btw op de factuur van het etentje met relaties is dus bijv. ook beperkt aftrekbaar, in beginsel voor 73,5% voor BV’s en voor 80% voor bedrijven in de inkomstenbelasting.

Houd er rekening mee dat de kosten van uw eigen verteer in de regel niet aftrekbaar zijn, tenzij het zakelijke karakter overheerst, zoals bij een diner met zakenrelaties. Zorg ook dat dit onderscheid blijkt uit uw administratie (zoals bonnetjes).

 

Bron: tipsenadvies.nl

Gelezen 1163 keer Laatst aangepast op vrijdag 15 oktober 2021 17:23

Administratiekantoor Heling in het kort

Vele jaren ervaring in de administratieve branche bij bedrijven en particulieren zorgen voor een duidelijke maar vooral persoonlijke manier van administratie verwerken.
Eenvoudig en doeltreffend. Kantoor aan huis en dus lage overheadkosten zorgen voor vriendelijke prijzen.

Contact

  • Molenakkers 23
    9411 NR
    Beilen

  • 0593 52 60 34
    06 41 78 41 09

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.