10 juli

Een Vof met één baas, foute boel!

Een zogenaamd ‘samenwerkingsverband’ waar feitelijk één persoon de lakens uitdeelt. Wat is het risico? Hoe kijkt de rechter hiertegenaan?

Een bezorger van post en pakketten was samen met 15 anderen een Vof aangegaan. De Belastingdienst weigerde hem als ondernemer te erkennen, omdat de Vof een schijnconstructie zou zijn. Rechtbank Noord-Nederland (ECLI:NL:RBNNE:2019:395) stelt dat bij een Vof of maatschap vereist is dat de vennoten samenwerken op min of meer gelijkwaardige basis. In deze situatie nam een andere vennoot echter een (te) overheersende positie in.
Vooral omdat die ene vennoot:

 • als enige bevoegd was om voor de Vof te handelen en te tekenen, gelden uit te geven en te ontvangen en de Vof aan derden te verbinden en omgekeerd;
 • degene was die vervoersovereenkomsten sloot in plaats van de Vof zelf. Bovendien verklaarden de overige vennoten inclusief de belanghebbende bezorger dat zij geen inzicht hadden in de prijsonderhandelingen;
 • toezicht hield op de andere vennoten;
 • het maandelijkse voorschot op het winstaandeel vaststelde;
 • als enige toestemming kon geven voor nieuwe vennoten om toe te treden en bevoegd was om vennoten in en uit te schrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel;
 • degene was bij wie de overige vennoten zich ziek konden melden. Deze vennoot zorgde vervolgens voor vervanging van de zieke vennoot.

Daarnaast traden de overige vennoten naar buiten toe niet op als vennoten van de Vof, maar als chauffeurs van een postbedrijf.

Mensen in vergadering

Nu de bezorger in een ondergeschikte positie staat ten opzichte van de overheersende vennoot, is hij geen ondernemer maar een werknemer. De Belastingdienst heeft het voordeel dat de bezorger ontvangt van de Vof terecht aangemerkt als loon uit dienstbetrekking. Let op. Dit soort samenwerkingsverbanden worden nu door de Belastingdienst op de korrel genomen. Het kan gaan om forse aanslagen belasting- en premieheffing plus eventueel boetes. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Als bij een Vof of maatschap een of enkele vennoten alles te vertellen hebben, vindt de rechter dat de overige vennoten feitelijk in loondienst werken. 

 

Bron: Tipsenadvies

Gelezen 840 keer Laatst aangepast op woensdag 10 juli 2019 19:40

Gerelateerde items (op tag)

Administratiekantoor Heling in het kort

Vele jaren ervaring in de administratieve branche bij bedrijven en particulieren zorgen voor een duidelijke maar vooral persoonlijke manier van administratie verwerken.
Eenvoudig en doeltreffend. Kantoor aan huis en dus lage overheadkosten zorgen voor vriendelijke prijzen.

Contact

 • Molenakkers 23
  9411 NR
  Beilen

 • 0593 52 60 34
  06 41 78 41 09

 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.