08 november

Is willekeurig afschrijven altijd voordelig?

Als ondernemer mag u soms willekeurig afschrijven. U schrijft dan bijv. meer af dan normaal, waardoor u minder winstbelasting betaalt. Wat zijn daarvoor de voorwaarden en is dat wel altijd zo voordelig als u denkt?

Inkomstenbelasting
Ondernemers in de inkomstenbelasting hebben recht op een aantal fiscale faciliteiten. Starters hebben daarnaast recht op een aantal specifieke faciliteiten. Een daarvan is het willekeurig afschrijven. Wat houdt deze faciliteit precies in en hoe voordelig is het om willekeurig af te kunnen schrijven.

Vervroegd of vertraagd
Willekeurig afschrijven betekent dat u zelf mag beslissen of u een bedrijfsmiddel sneller of juist minder snel afschrijft. Normaliter schrijft u een bedrijfsmiddel gespreid af over het aantal jaren dat u het gebruikt.

Voorbeeld
U koopt een machine van € 50.000 die tien jaar meegaat. De restwaarde is € 10.000. U schrijft normaal gesproken dus € 50.000 -/- € 10.000 = € 40.000 af in tien jaar = € 4.000 per jaar.

Als u willekeurig mag afschrijven, mag u in een jaar dus meer of minder afschrijven dan de € 4.000 in het voorbeeld. U zou dus ook ineens € 40.000 ten laste van de winst kunnen brengen.

Voorwaarden

 1. U mag alleen willekeurig afschrijven over bedrijfsmiddelen die u aanschaft in de jaren dat u recht heeft op de startersaftrek of in het jaar ervoor.
 2. U heeft recht op de startersaftrek als u in een of meer van de vijf voorafgaande kalenderjaren geen ondernemer was en u in die periode niet meer dan tweemaal zelfstandigenaftrek heeft gehad.
 3. U mag alleen willekeurig afschrijven over bedrijfsmiddelen waarvoor u recht heeft op de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA).
 4. Investeringen in bedrijfsmiddelen komen tot een maximum van € 318.449 (2019) per kalenderjaar in aanmerking voor willekeurige afschrijving. Komen uw totale investeringen in een bepaald jaar boven deze grens uit, dan mag u zelf kiezen over welke bedrijfsmiddelen u willekeurig afschrijft.

Zon- en schaduwkanten?
Pro’s
Als u willekeurig afschrijft, kunt u desgewenst de winst in een bepaald jaar extra drukken door meer af te schrijven, waardoor u in dat jaar minder belasting en premie Zvw betaalt. Ook heeft u mogelijk recht op hogere toeslagen.
Contra’s
U krijgt in het jaar echter minder MKB-winstvrijstelling, omdat de winst lager uitvalt. Ook kunt u mogelijk minder doteren aan de oudedagsreserve. In de jaren erna kunt u bovendien minder afschrijven en treden juist de omgekeerde effecten op. Het is dan ook opletten of de voordelen tegen de nadelen opwegen.

Wees alert?
Haalt u een lage winst, dan heeft willekeurig afschrijven meestal weinig effect. Normaliter betaalt u tot een inkomen van ongeveer € 30.000 geen of nauwelijks belasting. Ga dus vooraf na wat het effect is als u meer dan normaal afschrijft. Betrek uw adviseur daarbij. Probeer ook het winstverloop met hem de komende jaren zo goed mogelijk in te schatten. Tip. Kunt u door willekeurig af te schrijven bijv. voorkomen dat een deel van uw winst belast wordt tegen het toptarief, dan scheelt u dat toch mooi € 117 aan belasting per iedere € 1.000 aan lagere winst.

Door willekeurig (of extra) af te schrijven kunt u de hoogte van uw winst beïnvloeden. Houd er daarbij wel rekening mee dat een lagere winst in het ene jaar een hogere winst in het andere betekent. Dit heeft niet alleen fiscale gevolgen, maar heeft ook effect op de Zvw-premie en eventuele toeslagen.

 

Bron: Rendement

Gelezen 3817 keer

Gerelateerde items (op tag)

Administratiekantoor Heling in het kort

Vele jaren ervaring in de administratieve branche bij bedrijven en particulieren zorgen voor een duidelijke maar vooral persoonlijke manier van administratie verwerken.
Eenvoudig en doeltreffend. Kantoor aan huis en dus lage overheadkosten zorgen voor vriendelijke prijzen.

Contact

 • Molenakkers 23
  9411 NR
  Beilen

 • 0593 52 60 34
  06 41 78 41 09

 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.