17 januari

Bijtelling elektrische auto van de zaak stijgt

Op 1 januari 2020 gaat de bijtelling voor volledig elektrische zakenauto’s omhoog. En vanaf 2025 moet je ook motorrijtuigenbelasting en aanschafbelasting betalen voor een elektrische auto. Toch zijn elektrische auto’s van de zaak de komende jaren fiscaal aantrekkelijker dan zakelijke auto’s die op benzine of diesel rijden.

Bijtelling
Je betaalt bijtelling als je de auto van de zaak jaarlijks voor meer dan 500 kilometer privé gebruikt. De bijtelling is een percentage van de catalogusprijs. Deze bijtelling gaat vanaf 2020 omhoog. Van 4 naar 8% over de catalogusprijs van de auto. Is de catalogusprijs hoger dan € 45.000? Dan geldt over het meerdere 22% bijtelling (dit was vanaf € 50.000). Na 2020 stijgt het bijtellingspercentage verder. Rijd je niet meer dan 500 kilometer privé? Dan moet je dit aantonen, bijvoorbeeld met een rittenregistratie.

Motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto’s
Je hoeft op dit moment voor een elektrische auto geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Dit voordeel heb je tot 2025. Daarna ga je wel motorrijtuigenbelasting betalen. In 2025 krijg je nog een korting hierop van 75% waardoor je een kwart van de motorrijtuigenbelasting betaalt. Vanaf 2026 betaal je als bezitter van een elektrische auto de volledige motorrijtuigenbelasting.

Motorrijtuigenbelasting voor plug-in hybrides
Rijd je in een zogenaamde plug-in hybride? Dan ontvang je nu een korting van 50% op de motorrijtuigenbelasting. Dit voordeel wordt verlengd tot 2025. In dat jaar is de korting nog 25% waardoor je driekwart van de motorrijtuigenbelasting betaalt. Vanaf 2026 betaal je als bezitter van een plug-in hybride de volledige motorrijtuigenbelasting.

elektrische auto bijtelling

Aanschafbelasting
Voor een nieuwe elektrische auto betaal je op dit moment geen aanschafbelasting (bpm). Dit voordeel blijft tot 2025. Koop je in 2025 een nieuwe elektrische auto? Dan betaal je hiervoor eenmalig een bedrag van € 360 per auto aan bpm.

Motorrijtuigenbelasting (elektrische) bestelauto
Om het gebruik van volledig elektrische bestelauto’s te stimuleren, blijft de vrijstelling voor de motorrijtuigenbelasting hiervoor tot 2025 bestaan. Heb je een bestelauto die op benzine of diesel rijdt voor het bedrijf? Dan betaal je nu minder motorrijtuigenbelasting. Het kabinet wil deze korting op de motorrijtuigenbelasting geleidelijk verminderen.

De motorrijtuigenbelasting voor bestelauto’s op benzine of diesel stijgt vanaf 2021 elk jaar met gemiddeld € 24 per bestelauto. Hoeveel het bedrag stijgt, hangt af van het gewicht van de bestelauto.

 

Bron: KVK (overgenomen) / Afbeelding NOS

Gelezen 772 keer Laatst aangepast op vrijdag 17 januari 2020 16:59

Gerelateerde items (op tag)

Administratiekantoor Heling in het kort

Vele jaren ervaring in de administratieve branche bij bedrijven en particulieren zorgen voor een duidelijke maar vooral persoonlijke manier van administratie verwerken.
Eenvoudig en doeltreffend. Kantoor aan huis en dus lage overheadkosten zorgen voor vriendelijke prijzen.

Contact

  • Molenakkers 23
    9411 NR
    Beilen

  • 0593 52 60 34
    06 41 78 41 09

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.