04 januari

BTW-correctie auto van de zaak

De btw over het privégebruik van uw eigen auto van de zaak

Zoals u weet, moet u over het privégebruik van de auto van de zaak doorgaans een bijtelling voor de inkomstenbelasting voor lief nemen. Maar de btw-correctie staat daarbij ook op de loer. Wat moet u bij de btw in acht nemen?

Auto van de zaak
Voor de btw heeft u de keuze om de auto tot uw privévermogen of uw bedrijfsvermogen te rekenen, als u de auto privé en zakelijk gebruikt. De keuze die u maakt voor de inkomstenbelasting, speelt daarbij geen rol. Heeft u de (lease)auto voor de btw tot uw bedrijfsvermogen gerekend, dan mag u de btw op de aanschaf en de overige kosten van de auto aftrekken als voorbelasting, voor zover de auto wordt gebruikt voor belaste omzet. Als u de auto voor de btw als privévermogen aanmerkt, vervalt alleen de mogelijkheid om de btw op de aanschaf in aftrek te brengen. Btw op kosten van gebruik en onderhoud zijn in principe gewoon aftrekbaar. Gebruikt u de auto ook privé, dan moet u voor het privégebruik btw betalen. Hoe berekent u dit? Let op. Woon-werkverkeer wordt voor de btw als privé aangemerkt.

U weet het werkelijk privégebruik.
Weet u het werkelijk privégebruik en kunt u dit ook aantonen via uw administratie, bijv. met een sluitende kilometeradministratie, dan berekent u de btw-correctie privégebruik als in hiernavolgend voorbeeld.

Voorbeeld.
Op 1 januari 2020 heeft u een auto aangeschaft van € 25.000 (excl. 21% btw). De totale autokosten in 2020 bedragen € 10.000 (excl. 21% btw). De btw-correctie privégebruik berekent u als volgt:

 Privékilometers (incl. woon-werkverkeer)  10.000
 Totaalaantal km per jaar  25.000
 Percentage aandeel privé: 10.000 / 25.000 x 100 %  40 %
 Totale btw op autokosten: 21% van € 10.000  € 2.100
 Btw op de aanschaf auto: 21% van € 25.000  € 5.250
 Btw-correctie privégebruik:40% x € 2.100*40% x € 1.050 (20% van € 5.250)      € 840   € 420   € 1.260

 * Bij de aanschaf van een auto met btw moet u in de eerste vijf jaar ieder jaar rekening houden met 20% van de btw bij aanschaf.

Aannemelijk maken.
U moet de omvang van het privégebruik aannemelijk kunnen maken. Een sluitende kilometeradministratie (zoals voor de bijtelling IB) is hier niet vereist. Het aantal verreden kilometers kan worden bepaald aan de hand van de kilometerstanden. Uw zakelijke kilometers kunt u afleiden uit uw agenda.

Werkelijk privégebruik onbekend?
U moet dan de btw-correctie voor het privégebruik berekenen via een correctiepercentage van 2,7% of 1,5%.

2,7% correctie.
In beginsel moet u een btw-correctie aangeven van 2,7% van de catalogusprijs.

1,5% correctie.
Vanaf het vijfde jaar na aanschaf mag u een percentage toepassen van 1,5% van de catalogusprijs. U mag ook 1,5% toepassen als u bij de aankoop van de auto geen btw heeft verrekend, zoals bij de aankoop van een margeauto, als u de auto van een particulier heeft gekocht of als u de auto tot uw privévermogen heeft gerekend.

Catalogusprijs?
De catalogusprijs van uw auto is de officiële nieuwprijs van de auto die geldt op de datum dat deel 1 van het kentekenbewijs is afgegeven. Deze prijs is altijd inclusief btw en bpm. Extra accessoires die door de fabrikant, importeur of dealer zijn aangebracht voordat deel 1 van het kentekenbewijs is afgegeven, tellen mee in de catalogusprijs. Tip. De niet-aftrekbare btw-afdracht inzake het privégebruik van de auto zijn fiscaal gezien kosten en mag u van uw winst aftrekken.

Laatste btw-aangifte 2020.
U geeft de correctie vanwege het privégebruik aan in de laatste btw-aangifte (rubriek 1d) van het jaar, die de meeste ondernemers eind januari indienen.


Weet u de werkelijke privékilometers, bijv. uit uw administratie, dan mag u deze gebruiken als basis voor de btw-correctie. Weet u deze niet, gebruik dan het forfait van 1,5% van de cataloguswaarde. Heeft u btw bij koop in aftrek gebracht, dan moet u in het jaar van aanschaf en de volgende vier jaar 2,7% hanteren. Download onze checklist.

Gelezen 1392 keer Laatst aangepast op maandag 01 maart 2021 14:11

Gerelateerde items (op tag)

Administratiekantoor Heling in het kort

Vele jaren ervaring in de administratieve branche bij bedrijven en particulieren zorgen voor een duidelijke maar vooral persoonlijke manier van administratie verwerken.
Eenvoudig en doeltreffend. Kantoor aan huis en dus lage overheadkosten zorgen voor vriendelijke prijzen.

Contact

  • Molenakkers 23
    9411 NR
    Beilen

  • 0593 52 60 34
    06 41 78 41 09

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.