21 juli

Werkwijze belastingdienst

Vragen alleen schriftelijk?


Als de inspecteur u vragen stelt inzake uw belastingen, bent u dan verplicht deze te beantwoorden? Kunt u dan eisen dat hij zijn vragen schriftelijk stelt en dat u deze dan schriftelijk beantwoordt? Wat vindt de rechter nog redelijk?


Informatieplicht.
De fiscus heeft vergaande bevoegdheden om te checken of uw aangifte wel klopt. Zo bestaat er onder meer een informatieplicht. Hiermee kan de inspecteur u verplichten om antwoord te geven op door hem gestelde vragen. Wellicht doet u dit liever niet mondeling zodat u over uw antwoord kunt nadenken of kunt afstemmen met uw adviseur. Heeft de inspecteur uw wens dan te respecteren of maakt alleen híj de dienst uit? Wat vond de rechter hier onlangs van en wat kunt u hiermee als de fiscus langskomt?


Alleen schriftelijk graag!


Niks mondeling.
Over bovenstaande vraag moest de rechter zich uitspreken in een zaak die was aangespannen door een coffeeshopeigenaar annex horecaondernemer. De man had bezoek gehad van de fiscus in verband met een boekenonderzoek. Het bezoek was eigenlijk maar van korte duur, want uw collega gaf aan alleen antwoord te willen geven op schriftelijk gestelde vragen en deze ook alleen schriftelijk te willen beantwoorden.


Gedonder.
Moeilijkheden met de fiscus in het verleden hadden hem uiterst voorzichtig gemaakt met het doen van uitspraken, maar de inspecteur was hier allerminst van gediend. Hij beschouwde het handelen van de ondernemer als een vertragingstactiek en stapte op. Daarop volgde een zogenaamde informatiebeschikking, waarin gesteld werd dat uw collega geweigerd had de gevraagde informatie te leveren.


Gevolg informatiebeschikking.

Het gevolg van een informatiebeschikking is dat de hierin gevraagde informatie alsnog geleverd moet worden. Doet men dit niet, dan is het gevolg dat de bewijslast wordt omgedraaid. De inspecteur kan dan een aanslag opleggen en u moet maar aantonen dat deze te hoog is. Zonder de benodigde onderliggende papieren is dit onmogelijk.


Rechter snoert fiscus de mond ...


De rechter in Groningen boog zich over de vraag of de informatiebeschikking terecht was opgelegd, 03.06.2015 (RBNNE:2015:2046) . In de wet staat duidelijk dat informatie zowel mondeling als schriftelijk kan worden gegeven, ter keuze van de inspecteur. Hij moet echter ook in redelijkheid rekening houden met het belang van de belastingplichtige.


Begrijpelijk.
De rechter vindt dat inleidende vragen best mondeling gesteld en beantwoord kunnen worden. Hij had er echter begrip voor dat de ondernemer, vanwege fiscale geschillen uit het verleden, de voorkeur gaf aan schriftelijke vragen en schriftelijke antwoorden. De inspecteur had dit niet bot mogen weigeren, maar dit mee moeten nemen in zijn overwegingen. Zeker nu uw collega had aangegeven schriftelijke vragen binnen een dag te zullen beantwoorden. De rechter vernietigde dan ook de informatiebeschikking.


Wat betekent dit voor u?


De uitspraak maakt duidelijk dat de inspecteur tijdens een onderzoek wel degelijk met uw belangen rekening moet houden. Heeft u terecht argwaan om vragen mondeling te beantwoorden, dan kunt u eisen dat ze schriftelijk gesteld worden. U mag deze voorwaarde dus stellen als u aantoont dat u hier belang bij heeft. Weigert de inspecteur, kunt u dit met deze rechtspraak aanvechten.


Als verdedigbaar is dat u er belang bij heeft dat vragen van de fiscus schriftelijk gesteld en beantwoord worden, kunt u dit eisen bij een boekenonderzoek. Vat dit ook weer niet té strikt op en blijf redelijk, dus geef gewoon antwoord op inleidende vragen, zoals waar u gevestigd bent, wat uw btw-nummer is, e.d.

 

Bron: Tips en trucs

Gelezen 3505 keer Laatst aangepast op maandag 19 oktober 2015 17:32

Gerelateerde items (op tag)

Administratiekantoor Heling in het kort

Vele jaren ervaring in de administratieve branche bij bedrijven en particulieren zorgen voor een duidelijke maar vooral persoonlijke manier van administratie verwerken.
Eenvoudig en doeltreffend. Kantoor aan huis en dus lage overheadkosten zorgen voor vriendelijke prijzen.

Contact

  • Molenakkers 23
    9411 NR
    Beilen

  • 0593 52 60 34
    06 41 78 41 09

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.