12 november

Hoge btw-teruggaaf trekt aandacht

Het terugvragen van hoge bedragen aan btw heeft altijd de aandacht van de fiscus. En dat is begrijpelijk. Hoe lukt aftrek van btw wel?


Aankoop Porsches.
Over de eerste drie kwartalen van 2012 vroeg een BV relatief kleine bedragen aan btw terug, in totaal € 2.706,-. Maar in het vierde kwartaal werd maar liefst € 42.368,- aan btw teruggevraagd. Dat viel op bij de fiscus en die vroeg om bewijs voor die teruggave. Hij kreeg toen facturen voor de aanschaf van een Porsche Sport Classic en een Porsche GT3 RS 4.0.


Wat met de btw?
Het voorgaande was de reden voor de fiscus om een boekenonderzoek bij de BV in te stellen. Er werd door de BV echter geen medewerking verleend. De fiscus betaalde daarop de teruggevraagde btw ad € 42.368,- niet uit en wilde zelfs ook de eerder al terugbetaalde btw ad € 2.706,- terug.


Tja ..., ú moet bewijzen.
De BV vond dat de fiscus geen boekenonderzoek mocht doen over de eerste drie kwartalen van 2012. Onzin, zo besliste de Rechtbank Den Haag, 03.08.2015 (RBDHA:2015:7935) . Dat de vragen van de inspecteur eerst betrekking hadden op het vierde kwartaal van 2012, betekende nog niet dat voor de BV de eerste drie kwartalen van 2012 in de knip waren! Verder besliste de rechtbank dat de BV niet aannemelijk had gemaakt dat zij recht had op aftrek van voorbelasting. Er was in de hele administratie geen bonnetje te vinden!


Geen factuur = geen btw-aftrek.
Eigenlijk kan iedereen wel bedenken dat bij een opvallend hoge ‘negatieve’ btw-aangifte er een alarmbelletje op het belastingkantoor afgaat. Heeft u bijvoorbeeld fors geïnvesteerd of incidenteel veel kosten gemaakt, dan zal uw btw-aangifte afwijken van het ‘normale patroon’. Houd er dan rekening mee dat de fiscus u vraagt om de aankoop- of kostenfacturen. Als u die al klaar heeft liggen en u levert ze vlot aan, dan zal uw aangifte ook vlot afgehandeld kunnen worden. Uiteraard moeten de facturen aan de factuureisen voldoen (zoals uw bedrijfsnaam en een goede omschrijving van het geleverde). De beschreven rechtszaak leert ons ook dat u de kans op een boekenonderzoek verkleint als u de facturen keurig kunt tonen.


Heeft u recht op een opvallend hoge btw-teruggaaf, check dan de aankoopfacturen (bedrijfsnaam, omschrijving, e.d.). Grote kans dat de fiscus ernaar vraagt.

Gelezen 3559 keer

Administratiekantoor Heling in het kort

Vele jaren ervaring in de administratieve branche bij bedrijven en particulieren zorgen voor een duidelijke maar vooral persoonlijke manier van administratie verwerken.
Eenvoudig en doeltreffend. Kantoor aan huis en dus lage overheadkosten zorgen voor vriendelijke prijzen.

Contact

  • Molenakkers 23
    9411 NR
    Beilen

  • 0593 52 60 34
    06 41 78 41 09

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.