20 juni

Kostenaftrek zelfstandige werkruimte gedwarsboomd

Indien u als ondernemer beschikt over een zelfstandige werkruimte in uw woning, dan zijn de kosten aftrekbaar. Een van de voorwaarden is dat u minimaal 70% van uw totale inkomen in of vanuit deze werkruimte verwerft. Hoe zit dat?

Octrooigemachtigde.
Het belang van dit 70%-criterium kwam onlangs aan de orde in een rechtszaak voor het Gerechtshof Den Haag, 02.05.2017 (GHDHA:2017:1184) . In deze zaak ging het om een ondernemer die als octrooigemachtigde actief is. Dit doet hij vanuit een werkruimte in zijn eigen woning.

Zelfstandige werkruimte.
De kosten van deze werkruimte heeft hij in mindering gebracht op zijn winst. Er is in dit geval sprake van een zelfstandige werkruimte. Dit is een werkruimte die allereerst beschikt over een eigen opgang. Daarnaast zijn er een toilet en watervoorziening waardoor deze werkruimte in theorie ook aan derden zou kunnen worden verhuurd.

administratiekantoor heling zelfstandige werkruimte

Extra voorwaarden
De wet staat inderdaad toe dat de kosten van een werkruimte in de eigen woning fiscaal aftrekbaar zijn indien er sprake is van een zelfstandige werkruimte. Dit is echter niet de enige eis waaraan moet worden voldaan.

Geen andere werkruimte.
Ervan uitgaande dat u geen andere werkruimte dan die in uw eigen woning heeft, moet er ook worden voldaan aan de volgende twee cumulatieve voorwaarden:

 • u moet 70% van uw totale inkomen in of vanuit deze werkruimte verdienen;
 • u moet 30% van uw totale inkomen daadwerkelijk in deze werkruimte verdienen.

In/vanuit?
Bij het 70%-criterium gaat het dus niet alleen om de tijd die u in de werkruimte doorbrengt, maar ook om werkzaamheden daarbuiten die u voorbereidt of ondersteunt vanuit uw werkruimte. Het 30%-criterium eist dat minimaal 30% van uw inkomen rechtstreeks aan werkzaamheden in de werkruimte is toe te rekenen.

Andere inkomsten
Pensioen.
Pensioen. Terug naar de rechtszaak. Onderzoek wees uit dat de man naast zijn ondernemersactiviteiten reeds genoot van een aanzienlijk pensioen en twee lijfrente-uitkeringen. Deze inkomsten zorgen ervoor dat zijn ondernemersactiviteiten slechts goed zijn voor 31% van zijn inkomen. Daarmee kan hij niet voldoen aan het 70%-criterium.

Ook inkomsten uit vroegere arbeid.
De man probeert het schrappen van de aftrekpost nog te voorkomen door te stellen dat bij het beoordelen van het 70%-criterium enkel moet worden gekeken naar loon uit tegenwoordige arbeid en dus niet naar pensioen- en lijfrente-uitkeringen. Het hof gaat daar echter niet in mee.

Let op de criteria!
Het mogen aftrekken van kosten van een werkruimte in de eigen woning is niet makkelijk. In veel gevallen is er namelijk geen sprake van een zelfstandige werkruimte die in principe ook aan derden zou kunnen worden verhuurd. Dit maakt kostenaftrek direct onmogelijk.

Andere inkomsten planbaar?
Andere inkomsten planbaar? Als u echter wel beschikt over een dergelijke zelfstandige werkruimte, dan is het goed zowel op het 70%-criterium als op het 30%-criterium te letten. Mogelijk kunt u uw andere inkomsten dusdanig sturen dat u wel in aanmerking komt voor kostenaftrek. Bijvoorbeeld door het uitstellen of beter uitspreiden van een lijfrente-uitkering of pensioen.

Wees u bewust van het 70%- en 30%-criterium die gelden voor de kostenaftrek van een werkruimte in de eigen woning. Als u verwacht dat dit problemen oplevert, dan kunt u wellicht door middel van het uitstellen van andere inkomsten of het naar voren halen van ondernemerswinsten uw kostenaftrek veiligstellen.

 

Bron: Tips en Advies
Foto: Freepik

Gelezen 2424 keer Laatst aangepast op vrijdag 18 augustus 2017 10:17

Administratiekantoor Heling in het kort

Vele jaren ervaring in de administratieve branche bij bedrijven en particulieren zorgen voor een duidelijke maar vooral persoonlijke manier van administratie verwerken.
Eenvoudig en doeltreffend. Kantoor aan huis en dus lage overheadkosten zorgen voor vriendelijke prijzen.

Contact

 • Molenakkers 23
  9411 NR
  Beilen

 • 0593 52 60 34
  06 41 78 41 09

 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.