27 augustus

Hypotheek met langere looptijd en lagere maandlasten?

Wie sinds 2013 een hypotheek heeft afgesloten, moet deze verplicht in uiterlijk 30 jaar aflossen, aldus de media. Dit betekent een forse verhoging van de maandlasten. Is hier iets aan te doen en zo ja, hoe? Waar moet u dan op letten?

Dilemma?
De extreem lage hypotheekrente vermindert de maandlasten van een eigen woning. Daarentegen stijgen de huizenprijzen weer én bent u tegenwoordig verplicht uw hypotheek in uiterlijk 30 jaar af te lossen. Doet u dat niet, dan kunt u de hypotheekrente niet meer aftrekken. De vraag rijst of daar een mouw aan te passen is.

Annuïtair of lineair aflossen
U mag uw lening annuïtair of lineair aflossen.
Annuïtair aflossen betekent dat u een vast bedrag betaalt aan rente plus aflossing samen. Dit blijft 30 jaar lang gelijk. Dit vaste bedrag kunt u per maand, kwartaal, halfjaar of jaar betalen.
Lineair aflossen betekent dat u een vast bedrag betaalt aan aflossing. Dit vaste bedrag kunt u per maand, kwartaal, halfjaar of jaar betalen. Omdat u uw lening sneller aflost, betaalt u steeds minder rente. Uw totale lasten (aflossing en rente) worden iedere periode lager.

Looptijd 40 jaar.
Er zijn inmiddels hypotheekvormen op de markt waarbij de looptijd naar 40 jaar is opgetrokken. Over de aflossing van de lening mag u dus 10 jaar langer doen, wat de maandlasten aanzienlijk verlaagt. De keerzijde van de medaille is dat zonder nadere maatregelen de rente niet aftrekbaar is omdat u niet voldoet aan de aflossingsverplichting van maximaal 30 jaar.

Lening gesplitst.
Om dit probleem te omzeilen, wordt bij deze hypotheek de hoofdsom in twee delen gesplitst: een deel dat in 30 jaar helemaal wordt afgelost, en een deel dat 40 jaar loopt. Alleen de rente over het eerste deel van de lening is fiscaal aftrekbaar. De bruto maandlasten van het totaal blijven 40 jaar gelijk. Tip. Nu is helder dat deze vorm van financieren ook niet in strijd is met de Gedragscode Hypothecaire Financieringen.


Omvang fiscale nadeel
De omvang van het fiscale nadeel is sterk afhankelijk van de hoogte van de hypotheekrente en het tarief waartegen deze aftrekbaar is. Op dit moment is de hypotheekrente extreem laag en in dat opzicht is het effect dus beperkt. Bovendien is het tarief waartegen hypotheekrente thans aftrekbaar is maximaal 49,5%. Let op. Volgens het regeerakkoord wordt dit vanaf 2023 echter maximaal 37%. Een voorbeeld.


Stel, u sluit een hypotheek af voor € 200.000,-, waarvan € 150.000,- in 30 jaar wordt afgelost. De andere € 50.000,- wordt de laatste 10 jaar afgelost. Dit scheelt aan aflossing (€ 200.000,- / 30) -/- (€ 200.000,- / 40) = € 555,- -/- € 417,- = € 138,- per maand.
Stel dat de rente 2% bedraagt. Over de lening van € 50.000,- is de rente niet aftrekbaar, oftewel: 2% x € 50.000,- = € 1.000,-. Tegen een tarief van 37% betekent dit een fiscaal nadeel van € 1.000,- x 37% / 12 = € 31,- per maand. Maandelijks dus € 138,- -/- € 31,- = € 107,- minder lasten.


Ook iets voor u?
Of een hypotheek met langere looptijd ook iets voor u is, hangt af van uw individuele omstandigheden. Een langere looptijd hoeft op zich, zeker nu de pensioenleeftijd steeds later wordt, geen probleem te zijn. U heeft lagere maandlasten en dus komt een koopwoning eerder binnen bereik, zeker voor zelfstandigen met wisselende inkomsten. U zit wel langer aan een lening vast en betaalt dus op termijn wel meer rente. Aan u de keuze.

Een hypotheek met een langere looptijd dan 30 jaar betekent dat u een deel van de betaalde hypotheekrente niet kunt aftrekken. Bereken of dit nadeel opweegt tegen het voordeel van lagere maandlasten. Onthoud ook dat u langer aan uw lening vastzit.

  

Bron: Tipsenadvies

Gelezen 1741 keer Laatst aangepast op maandag 27 augustus 2018 16:01

Gerelateerde items (op tag)

Administratiekantoor Heling in het kort

Vele jaren ervaring in de administratieve branche bij bedrijven en particulieren zorgen voor een duidelijke maar vooral persoonlijke manier van administratie verwerken.
Eenvoudig en doeltreffend. Kantoor aan huis en dus lage overheadkosten zorgen voor vriendelijke prijzen.

Contact

  • Molenakkers 23
    9411 NR
    Beilen

  • 0593 52 60 34
    06 41 78 41 09

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.