04 februari

Voordeel giftenaftrek wordt minder

Giftenaftrek nieuwe wetgeving

Fiscaal aftrekbaar.
Als u nu een gift doet aan een algemeen nut beogende instelling (ANBI), dan kunt u profiteren van een aftrek in de inkomstenbelasting. Het belastingvoordeel was in 2018 maximaal 51,95%, in 2019 is het maximaal 51,75%. Vanaf 2020 wordt deze aftrek beperkt op dezelfde manier als nu geldt voor de aftrekbare kosten (hypotheekrente) met betrekking tot de eigen woning. Het fiscale voordeel van de giftenaftrek wordt in stappen afgebouwd naar 37,05% in 2023.

Verdere regels ongewijzigd.
Afgezien van het inkomstenbelastingtarief waartegen giftenaftrek mogelijk is, blijven de regels voor de giftenaftrek ongewijzigd. Voor de gewone gift geldt een drempel van 1% van uw verzamelinkomen met een minimum van € 60. Het maximum is 10% van het verzamelinkomen. Voor een periodieke gift geldt geen drempel en maximum. U bent dan na uw toezegging verplicht om ten minste vijf jaar te schenken, tenzij u eerder overlijdt.

Culturele ANBI.
Bij giften aan een culturele ANBI geldt een extra aftrek. U mag voor deze giften het bedrag van de gift dan verhogen met 25% met een maximum van € 1.250.

Bedrijfskosten.
Als ondernemer kunt u zich vaak niet onttrekken aan sponsoring en donaties, zeker wanneer het gaat om lokale initiatieven. In veel gevallen is het dan verdedigbaar dat u de gift aanmerkt als bedrijfskosten. Tip. Zorg dat u het zakelijk karakter voldoende kunt onderbouwen, bijvoorbeeld voor vergroting van uw naamsbekendheid of voor de werving van nieuwe klanten. Tip. Worden de giften geaccepteerd als bedrijfskosten, dan heeft u niet te maken met aftrekbeperkingen.

Met ingang van 2020 wordt het fiscale voordeel van de giftenaftrek geleidelijk ingeperkt. Haal giften eventueel naar voren of kijk of uw giften wellicht kunnen worden aangemerkt als bedrijfskosten.

Bron: Tipsenadvies

Gelezen 1830 keer Laatst aangepast op maandag 04 februari 2019 16:42

Administratiekantoor Heling in het kort

Vele jaren ervaring in de administratieve branche bij bedrijven en particulieren zorgen voor een duidelijke maar vooral persoonlijke manier van administratie verwerken.
Eenvoudig en doeltreffend. Kantoor aan huis en dus lage overheadkosten zorgen voor vriendelijke prijzen.

Contact

  • Molenakkers 23
    9411 NR
    Beilen

  • 0593 52 60 34
    06 41 78 41 09

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.