04 februari

Werken met stagiairs, maak duidelijke afspraken!

 

Veel ondernemers leiden in hun bedrijf jongeren op. Het is vanzelfsprekend dat zij goed begeleid moeten worden. Maar maakt u met uw stagiairs duidelijke afspraken? En wat als uw zakenrelatie een stagiair zaken met u laat doen?

Stagiairs
In opleiding.
Het is vanzelfsprekend dat iemand die nog in opleiding is en bovendien weinig praktijkervaring heeft, onder directe verantwoordelijkheid van de opleider werkt. Een stagiair mag geen werkzaamheden verrichten waar hij nog niet aan toe is. Iedere ondernemer zal dit begrijpen en maatregelen nemen om het opleiden van nieuwe mensen op een verantwoorde manier uit te voeren. Daarnaast kunt u ook te maken krijgen met stagiairs van uw leverancier, klant, opdrachtgever of opdrachtnemer. Het volgende voorbeeld uit de rechtspraak geeft aan wat er dan mis kan gaan.

Het gebeurde uw collega
Offerte bevestigd.
MC marketing en communicatie beheert de website van de Nationale Zorggids. MC benadert de psychologiepraktijk van Barbara over een offerte voor een mediapakket. Stagiaire Simone, (die zich niet als stagiaire bekend heeft gemaakt) bevestigt via de website van MC de offerte. Hierop stuurt MC een bevestigingsmail van de overeenkomst en belt nog dezelfde dag naar de praktijk. In dat gesprek bevestigt Simone de overeenkomst.

Niet bevoegd.
Als Barbara korte tijd later een factuur krijgt, stelt zij dat er geen overeenkomst tot stand is gekomen. Het aanbod is aanvaard door Simone en dat is ongeldig omdat Simone niet bevoegd was. MC had er niet van mogen uitgaan dat Barbara een overeenkomst met hen wilde aangaan.

Hoezo geen overeenkomst?
MC stelt dat er wel degelijk een geldige overeenkomst is en eist ontbinding van deze overeenkomst (omdat er niet betaald is) en een bedrag van € 6.575,04 als schadevergoeding. Hoe zit dat?

Totstandkoming.
Een overeenkomst komt tot stand door een aanbod en aanvaarding daarvan (art. 6:217 BW) . Dit geldt ook voor een ‘elektronische overeenkomst’. In dit geval is er sprake van een aanbod van MC dat is geaccepteerd door Simone (die daartoe echter niet bevoegd was).

Bevoegd?
Vervolgens is de vraag of MC mocht aannemen dat Simone bevoegd was om deze overeenkomst aan te gaan. Simone heeft zoals gezegd op geen enkele manier kenbaar gemaakt dat zij als stagiaire in de praktijk werkte. Omdat het in deze branche veel voorkomt dat ondernemers een aantal zaken aan hun assistentes overlaten, mocht MC ervan uitgaan dat Simone bevoegd was om namens Barbara deze overeenkomst te sluiten. In juridische termen was er sprake van een ‘schijn van vertegenwoordigingsbevoegdheid’ van Barbara en waarvan zij de gevolgen moest dragen.

Matiging schadevergoeding
Komt vaker voor. Ter zitting verklaart MC dat het wel vaker voorkomt dat zorgverleners van de overeenkomst af willen als zij zien wat de kosten zijn. In die gevallen wordt er meestal een regeling getroffen. De rechter (ECLI:NL:RBMNE:2018:4749) acht Barbara gebonden aan de overeenkomst, maar ziet in de omstandigheden waaronder de overeenkomst tot stand is gekomen en het feit dat er in andere gevallen vaak een regeling wordt getroffen aanleiding om de schadevergoeding te matigen tot de kosten van een standaard mediapakket voor zes maanden (€ 1.080), in plaats van twaalf maanden.

Geef een goede en duidelijke instructie aan stagiairs over wat zij wel mogen en wat niet. Laat stagiairs in detail een tijdverantwoording bijhouden en controleer deze. Aan de hand daarvan kunt u in voorkomende gevallen snel bijsturen.

Bron: Tipsenadvies

Gelezen 1133 keer

Administratiekantoor Heling in het kort

Vele jaren ervaring in de administratieve branche bij bedrijven en particulieren zorgen voor een duidelijke maar vooral persoonlijke manier van administratie verwerken.
Eenvoudig en doeltreffend. Kantoor aan huis en dus lage overheadkosten zorgen voor vriendelijke prijzen.

Contact

  • Molenakkers 23
    9411 NR
    Beilen

  • 0593 52 60 34
    06 41 78 41 09

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.