04 juli

Een niet-betalende klant, hoe kiest u een incassobureau?

U denkt er misschien liever niet over na, maar elk bedrijf maakt het wel eens mee, een klant die niet (alles) wil betalen. U wilt na alle pogingen een incassobureau inschakelen. Zo’n bureau moet u met zorg kiezen. Waar let u op?

Een incassobureau?
Een incassobureau int schulden en doet dat in opdracht van u, de schuldeiser. In eerste instantie zult u eerst altijd proberen 100% van de schuld te incasseren. Is de verwachting dat dit niet gaat lukken zonder een officiële procedure bij de rechter, dan zult u vaak proberen te bemiddelen om een (groot) deel van de schuld te innen. Vaak eenvoudiger en goedkoper dan een rechtsgang. Stel, u moet noodgedwongen toch gaan innen via een incassobureau.

Kiezen voor gecertificeerd bureau
Er zat nogal wat kaf onder het koren. Daarom heeft de branche de Nederlandse Vereniging van Incasso-ondernemingen (NVI) opgericht ( https://www.nvio.nl ). De leden hiervan werken conform een bepaalde gedragscode en er is een klachtenprocedure.

nvi logo nivo

Let op.
Het lidmaatschap is duur en vooral de grote kantoren zijn lid. Het nadeel hiervan zou kunnen zijn dat u als kleine opdrachtgever in de bulk terechtkomt en misschien wat minder aandacht krijgt.

Er zijn alternatieven.
Wellicht werkt u liever samen met een klein kantoor. Dat is dan hoogstwaarschijnlijk niet gecertificeerd, dus moet u even opletten met het maken van een keuze. De volgende criteria zijn daarbij belangrijk.

De manier van incasseren
Wat is de wijze van incasseren, agressief of juist wat men maatschappelijk verantwoord noemt?

Tip.
Check of men met gestandaardiseerde dreigbrieven en telefoontjes met dreigende taalscripts werkt. Bepaal voor uzelf hoe belangrijk de relatie met de betreffende klant voor u is. Probeert het bureau ook om tussen u en de klant te bemiddelen en zo tot een oplossing te komen?

Aparte geldstromen
Het is aan te bevelen dat het bureau gebruikmaakt van een zogenaamde ‘derdengeldenrekening’. Het geld dat het bureau onder zijn hoede heeft, is tenslotte het geld van de opdrachtgevers. Met een dergelijke rekening worden de geldstromen strikt gescheiden.

Informatie over het bureau.
In het verleden waren er nogal wat kwade lieden die wel eventjes het geld gingen ‘ophalen’.

Tip.
Check waar het kantoor gevestigd is. Is er sprake van een bezoekadres of alleen van een postbus en zijn de mensen die er werken te vinden op bijv. LinkedIn?

Incassoregister per 2021.
Met ingang van 2021 komt er een incassoregister van de overheid ( https://www.rijksoverheid.nl - zoekwoord: incassoregister).

En verder is handig

Het tarief.
Een transparant tarievensysteem is ook wel handig. U weet dan tenslotte wat u kunt verwachten, ook als de factuur niet inbaar blijkt. Tip. Voor incassokosten voor consumenten geldt de ‘Wet Incassokosten’ (WIK) ( https://wetten.overheid.nl/BWBR0031432/ ).

Voortgang volgen.
Het is ook handig als u op een eenvoudige manier de voortgang van het proces kunt volgen en (online) kunt meekijken in het dossier. U weet dan wat de status is en u kunt zien welke brieven er bijvoorbeeld zijn gestuurd.

U kunt kiezen voor een groot incassobureau dat NVI-gecertificeerd is. Doet u liever zaken met een klein bureau dat veel aandacht voor u als kleine opdrachtgever heeft, hanteer dan de keuzecriteria uit dit artikel. Op het incassoregister van de overheid moet u nog tot 2021 wachten.

 

Bron: Tipsenadvies

Gelezen 919 keer Laatst aangepast op donderdag 04 juli 2019 12:37

Administratiekantoor Heling in het kort

Vele jaren ervaring in de administratieve branche bij bedrijven en particulieren zorgen voor een duidelijke maar vooral persoonlijke manier van administratie verwerken.
Eenvoudig en doeltreffend. Kantoor aan huis en dus lage overheadkosten zorgen voor vriendelijke prijzen.

Contact

  • Molenakkers 23
    9411 NR
    Beilen

  • 0593 52 60 34
    06 41 78 41 09

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.