14 mei

Door corona nu wel recht op toeslagen?

De coronacrisis zal voor veel ondernemers flinke gevolgen hebben voor de winstgevendheid en dus zal ook uw inkomen een stuk lager zijn dan in 2019. Heeft u hierdoor dan recht op (meer) toeslagen? Hoe dan verder?

Toeslagen helpen immers ook ...
Toeslagen zijn bedoeld om te ondersteunen bij bepaalde uitgaven. Zo is er zorgtoeslag voor het betalen van de zorgverzekering en huurtoeslag voor het betalen van de huur. Daarnaast bestaat er ook kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget. Deze laatste is een toeslag die jonge gezinnen met een beperkt inkomen ondersteunt.


Voorheen een te hoog inkomen.
Als u tot 2020 een goedlopende onderneming had, heeft u waarschijnlijk niet eerder stilgestaan bij deze toeslagen. Uw inkomen was immers te hoog om hiervoor in aanmerking te komen. Enige uitzondering is de kinderopvangtoeslag waar bijna iedereen in meer of mindere mate gebruik van kan maken, wanneer kinderen worden opgevangen door een professionele organisatie of gastouder.


Nu een lager inkomen?
De uitbraak van het coronavirus heeft echter grote gevolgen en waarschijnlijk ook voor uw onderneming. Indien u onderneemt middels een IB-onderneming (eenmanszaak/Vof), heeft deze lagere winst direct gevolgen voor uw belastbaar inkomen. Bent u eigenaar van een BV, dan ontvangt u mogelijk ook minder loon. Tip . In beide gevallen kan dit ervoor zorgen dat u nu wel of meer aanspraak kunt maken op toeslagen.


Ontvangt u al toeslagen?
In dat geval is het raadzaam na te gaan of u in 2020 geen recht heeft op hogere toeslagen. Dat zou in deze financieel moeilijke tijden natuurlijk wel een prettige aanvulling op uw inkomen zijn. Hiervoor dient u de wijziging in uw inkomen (ten opzichte van 2019) door te geven aan de Belastingdienst. Dit kan via https://www.toeslagen.nl

Toetsingsinkomen.
U kunt via deze website een nieuw toetsingsinkomen voor 2020 doorgeven. Ga daarbij uit van uw geschatte verzamelinkomen. Dat is uw geschatte winst uit onderneming verminderd met ondernemersaftrekken (zelfstandigenaftrek, MKB-winstvrijstelling) en ook eventueel uw aftrekposten, zoals hypotheekrente en zorgkosten. Als dga geeft u als toetsingsinkomen uw verwachte loon in 2020 door, verminderd met aftrekposten, zoals hypotheekrenteaftrek en zorgkosten. Vervolgens zal de fiscus uw toeslagen hierop aanpassen.

Aanvragen.
Ook wanneer u nog niet eerder toeslagen heeft ontvangen, heeft u daar in 2020 mogelijk recht op. Om dit na te gaan kunt u op https://www.toeslagen.nl een proefberekening maken. Daaruit volgt een overzicht van de toeslagen waarop u aanspraak kunt maken en voor welk bedrag per maand. Vervolgens kunt u deze via dezelfde website aanvragen.


Ondersteuning van Tozo/TOGS gehad?
Tozo. Veel ondernemers ontvangen op dit moment de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) ter gedeeltelijke vervanging van hun reguliere inkomsten. Welke invloed heeft dit op uw recht op toeslagen? Let op. Voor de Tozo-uitkering geldt dat deze gewoon als inkomen wordt gezien voor de toeslagen. U dient dus uw toetsingsinkomen hiermee te verhogen.

TOGS. Wat met de gift van € 4.000 van de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS)? Voor de uitkering uit de TOGS geldt dit niet. Tip. Deze uitkering wordt niet tot de winst van uw bedrijf gerekend en heeft zodoende ook geen invloed op uw recht op toeslagen.


Bereken uw verwachte toetsingsinkomen voor 2020. Vervolgens kunt u via https://www.toeslagen.nl nagaan of u nu wel recht heeft op toeslagen of als u reeds toeslag ontvangt, op meer toeslag. Houd hierbij wel rekening met een Tozo-uitkering (die meetelt voor de toeslag). De TOGS-uitkering telt niet mee voor de toeslag.

 

Bron: Tips & Advies

Gelezen 2975 keer Laatst aangepast op maandag 18 mei 2020 11:43

Gerelateerde items (op tag)

Administratiekantoor Heling in het kort

Vele jaren ervaring in de administratieve branche bij bedrijven en particulieren zorgen voor een duidelijke maar vooral persoonlijke manier van administratie verwerken.
Eenvoudig en doeltreffend. Kantoor aan huis en dus lage overheadkosten zorgen voor vriendelijke prijzen.

Contact

  • Molenakkers 23
    9411 NR
    Beilen

  • 0593 52 60 34
    06 41 78 41 09

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.