28 december

Wanneer is een pand zelfstandig voor de WOZ?

Voor de OZB betaalt u voor een woning alleen de eigenarenheffing. Voor bedrijfspanden krijgt ook de gebruiker een aanslag. Maar hoe zit het bij een gecombineerd woon-werkpand en wanneer is een pand eigenlijk zelfstandig?

De WOZ-beschikking komt eraan.
Binnenkort vallen de nieuwe WOZ-beschikkingen weer in de bus. Eigenaren van een woning ontvangen op basis van deze beschikking een aanslag OZB. Dat is ook zo voor een bedrijfspand, maar dan ontvangt daarnaast ook de gebruiker een aanslag. Bent u dat zelf, dan krijgt u ze dus beide. Het is daarom van belang om te weten hoe het zit met gecombineerde woon-bedrijfspanden en wanneer een pand voldoende zelfstandig is om een aparte WOZ-beschikking te krijgen.

Lees het hele artikel!

Geen zelfstandig bedrijfsdeel

Woon-bedrijfspand?
Als bij een gecombineerd woon-bedrijfspand het bedrijfsgedeelte niet zelfstandig is, is om te beginnen van belang of het woongedeelte 70% of meer van de WOZ-waarde bepaalt. Zo ja, dan hoeft u over het hele pand alleen eigenarenheffing te betalen. Bepaalt het woondeel niet 70% of meer van de WOZ-waarde, dan ontvangt u voor het hele pand een aanslag in het kader van de eigenarenheffing en één voor de gebruikersheffing. Bij deze laatste krijgt u wel weer een vrijstelling voor het woongedeelte.

Bedrijfsdeel zelfstandig

Bij een zelfstandig bedrijfsdeel wordt voor dit deel een eigenarenheffing en gebruikersheffing opgelegd. Verhuurt u het bedrijfsdeel, dan komt die rekening dus niet bij u terecht. Daarom moet u weten wanneer een pand, of deel daarvan, volgens de wet als zelfstandig moet worden aangemerkt.

Kapsalon zelfstandig?
Onlangs kwam een zaak voor de rechter waarbij deze moest beoordelen of het betreffende pand als een gecombineerd woon-bedrijfspand moest worden aangemerkt of als een apart woondeel en een apart bedrijfsdeel. Het ging het om een pand, waarvan een gedeelte (kleine uitbouw) was ingericht als kapsalon. De gemeente was ervan uitgegaan dat dit een zelfstandig deel van het pand betrof en had hiervoor een eigenaren- én gebruikersheffing opgelegd, op basis van een WOZ-waarde van € 11.000,-. Uw collega was echter van mening dat er van een zelfstandig bedrijfsdeel geen sprake was en vocht de aanslagen aan voor de Rechtbank Oost-Brabant, 11.10.2016 (RBOBR:2016:2865) .

Criteria inzake zelfstandigheid

De rechtbank gaf uw collega gelijk en stelde vast dat er geen sprake was van een zelfstandig bedrijfsgedeelte. Volgens de wet is dit namelijk alleen zo als dit deel van het gebouw, gezien zijn indeling, is bestemd om als een afzonderlijk geheel te worden gebruikt. Hiervan was geen sprake, om te beginnen omdat de kapsalon niet afsluitbaar was. Dat dit op vrij eenvoudige wijze zou kunnen worden veranderd, deed niet ter zake. Ook beschikte de kapsalon niet over een eigen toilet, wat volgens de rechter van wezenlijk belang is voor een kapsalon. Dat de kapsalon een eigen huisnummer bezat, was volgens de rechtbank verder niet van belang.

Bedrijf vanuit huis?
Denk aan pedicures, kappers, boekhouders en verzekeringsagenten. Voor de OZB is daarbij dus van belang of het gaat om een zelfstandig bedrijfsdeel. Hiervan kan in de regel pas worden gesproken als dit gedeelte afsluitbaar is en eigen voorzieningen heeft, zoals een toilet. Is dit niet het geval, ga dan niet akkoord met een aparte WOZ-beschikking voor dit deel.

Kan het bedrijfsgedeelte van uw pand niet zelfstandig worden gebruikt (geen eigen toilet, niet apart afsluitbaar, etc.), dan is een aparte WOZ-beschikking voor dit deel niet aan de orde. Maak dan reeds bezwaar tegen de beschikking en wacht niet tot de OZB-aanslag in de bus valt.

 

Bron: Tips en Advies

Gelezen 5494 keer Laatst aangepast op woensdag 28 december 2016 20:44

Administratiekantoor Heling in het kort

Vele jaren ervaring in de administratieve branche bij bedrijven en particulieren zorgen voor een duidelijke maar vooral persoonlijke manier van administratie verwerken.
Eenvoudig en doeltreffend. Kantoor aan huis en dus lage overheadkosten zorgen voor vriendelijke prijzen.

Contact

  • Molenakkers 23
    9411 NR
    Beilen

  • 0593 52 60 34
    06 41 78 41 09

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.