12 februari

Urencriterium - Redelijkheid geldt ook voor urencriterium

Voor een aantal fiscale faciliteiten geldt als eis dat u voldoende uren aan uw onderneming moet besteden. Daarbij rust de bewijslast op u, maar de fiscus moet wel de redelijkheid in acht nemen. Wat betekent dat in de praktijk?

Hoe zat dat ook alweer?
Voor een aantal belangrijke fiscale tegemoetkomingen geldt dat u minstens 1.225 uur in uw bedrijf moet werken. Dit ‘urencriterium’ geldt voor de zelfstandigenaftrek, de oudedagsreserve, de S&O-aftrek en de meewerkaftrek. Alleen al de zelfstandigenaftrek levert u een aftrek op van € 7.280,-, dus uw belang is groot. De fiscus probeert te voorkomen dat de fiscale voordelen ook worden geclaimd indien hier geen recht op bestaat, maar gaat daarin soms te ver. Dit zagen we onlangs in een zaak voor de Rechtbank Noord-Nederland, 17.11.2016 (RBNNE:2016:4514) . Wat speelde er en wat heeft u eraan?

urenstaat

Uren geschat?
In de betreffende zaak ging het om iemand die als fotograaf actief was. Hij legde zich onder meer toe op het zelf fotograferen, maar ook op het organiseren van cursussen en fotostudiereizen. De uren die hij hieraan spendeerde, hield hij bij in zijn agenda.Hij registreerde voor het betreffende jaar een totaal van 1.246,5 uren. De fiscale winst bedroeg slechts € 2.650,-, onder meer door een zelfstandigenaftrek van destijds nog € 9.484,-. De inspecteur ging niet akkoord en stelde dat het opgevoerde aantal uren te veel gebaseerd was op schattingen.

 

Oordeel rechter
Volgens de rechter stond vast dat de uren gebaseerd waren op de gemaakte aantekeningen in de agenda, die daarin direct na de betreffende activiteit waren genoteerd. Met name voor wat betreft de uren inzake fotostudiereizen was hierbij deels gebruikgemaakt van schattingen op basis van eerdere studiereizen. De inspecteur vond dit niet aanvaardbaar, maar de rechter wel. Die vond dat het aantal uren niet exact uit de agenda afgeleid kon worden, maar wel dat er in ieder geval minstens 1.225 uren in het bedrijf waren gewerkt. Dat er was afgerond, deed daaraan niet af, gelet op het feit dat er geen sprake was van grove schattingen of globale stelposten. Om bij een fotostudiereis ieder uur exact te verantwoorden, was volgens de rechter ondoenlijk. De door de inspecteur geëiste bewijslast was te veel van het goede. Uw collega hoefde slechts aannemelijk te maken dat hij voldoende uren had gedraaid en dat was dus gelukt.

Wat kunt u hiermee?
Uit deze uitspraak blijkt onder meer dat de omstandigheden van belang zijn. Uren tijdens een studiereis of congres zijn nauwelijks exact bij te houden, maar voor de tijd die u bijvoorbeeld besteedt aan het bestuderen van vakliteratuur is dit al veel makkelijker. Ook uren afronden blijkt in deze zaak tot de mogelijkheden te behoren, maar u moet het niet te gek maken. Als u bijvoorbeeld al uw activiteiten op hele uren afrondt, kunt u moeilijkheden verwachten.

Urenstaat verplicht?
Het bijhouden van een urenstaat is niet verplicht, maar het maakt uw bewijsvoering wel een stuk makkelijker. Zeker als de fiscus pas na een aantal jaren vraagt om een nadere onderbouwing. Houd er rekening mee dat met name als de winst laag is in relatie tot het aantal gewerkte uren, u op vragen kunt rekenen. Kunt u die uren echter aannemelijk maken, dan heeft u ook bij lage winsten recht op de tegemoetkomingen. Keihard bewijs is dan dus niet nodig.

Als u fiscale faciliteiten claimt, moet u aannemelijk kunnen maken dat u voldoende uren in uw bedrijf heeft gewerkt. Keihard bewijs is niet vereist, maar het hangt ook af van de omstandigheden hoever de inspecteur hierin mag gaan. Houd een urenstaat bij om problemen te voorkomen.

Bron: Tips en Advies

Gelezen 4459 keer Laatst aangepast op donderdag 16 februari 2017 11:54

Gerelateerde items (op tag)

Administratiekantoor Heling in het kort

Vele jaren ervaring in de administratieve branche bij bedrijven en particulieren zorgen voor een duidelijke maar vooral persoonlijke manier van administratie verwerken.
Eenvoudig en doeltreffend. Kantoor aan huis en dus lage overheadkosten zorgen voor vriendelijke prijzen.

Contact

  • Molenakkers 23
    9411 NR
    Beilen

  • 0593 52 60 34
    06 41 78 41 09

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.