31 januari

Bijspijkeren vakkennis is werktijd

Het gerechtshof boog zich over de vraag of studietijd fiscaal gezien mocht worden als werktijd. Maakte een dierenarts er dan een beestenboel van? Nee hoor!

Beestenboel ... juist niet!
Een dierenarts runt sinds 2012 een praktijk in de vorm van een eenmanszaak. Voor de start van haar onderneming had ze bij een andere dierenarts praktijkervaring opgedaan voor de deelgebieden veterinaire chiropractie en acupunctuur. Deze beide therapieën bood ze vanaf de start van haar onderneming aan. Om haar activiteiten als gespecialiseerd dierenarts in de deelgebieden chiropractie en acupunctuur op een goede manier te kunnen blijven uitoefenen, startte ze in 2012 met een opleiding. De opleidingskosten bracht ze ten laste van de winst en de studietijd liet ze meetellen voor het vereiste urencriterium van 1.225 uur. De inspecteur was het hier echter niet mee eens. Het gerechtshof moest eraan te pas komen, maar goed ook ...

Updating of uitbreiding?
Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, 29.09.2017 (GHARL:2017:8105) , besliste in het voordeel van de dierenarts. Het hof was van mening dat de opleidingskosten er niet toe hebben gestrekt de vakkennis zodanig uit te breiden dat daardoor het dienstenaanbod van de dierenarts is uitgebreid. Ook inzake de studietijd was de beslissing dat deze gebruikt was voor het op peil houden van de bestaande vakkennis, dus om de praktijk te kunnen runnen.

Wanneer bedrijfskosten?
Volgt u een cursus, studie of opleiding? Dan mag u deze uren alleen meetellen voor het urencriterium als die gericht zijn op het op peil houden van uw bestaande vakkennis . U mag de kosten van de opleiding, cursus of studie ten laste van de winst brengen, als u deze kosten moet maken om uw huidige vakkennis op peil te houden.

Scholingskosten?
Breidt u uw vakkennis uit om nieuwe activiteiten te kunnen ontwikkelen en daarmee een andere klantenkring te bereiken, dan tellen deze uren niet mee. De kosten van het uitbreiden van nieuwe vakkennis mag u niet zakelijk aftrekken. Deze kosten kunt u onder bepaalde voorwaarden in uw aangifte inkomstenbelasting als scholingskosten opvoeren. Het nadeel hiervan is dat scholingskosten aan veel meer beperkingen onderhevig zijn en daarom tot minder aftrek leiden.

Gaat het om het op peil houden van uw vakkennis om uw huidige bedrijf te runnen, dan telt de studietijd mee als werktijd en zijn de kosten ervan zakelijk aftrekbaar.

 

Bron: Tipsenadvies

Gelezen 1835 keer Laatst aangepast op woensdag 31 januari 2018 12:39

Gerelateerde items (op tag)

Administratiekantoor Heling in het kort

Vele jaren ervaring in de administratieve branche bij bedrijven en particulieren zorgen voor een duidelijke maar vooral persoonlijke manier van administratie verwerken.
Eenvoudig en doeltreffend. Kantoor aan huis en dus lage overheadkosten zorgen voor vriendelijke prijzen.

Contact

  • Molenakkers 23
    9411 NR
    Beilen

  • 0593 52 60 34
    06 41 78 41 09

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.