07 februari

Studiekosten fiscaal nog aftrekbaar?

Een studie volgen is een kostbare aangelegenheid. Wat kunt u fiscaal met de kosten? Zijn er fiscaal nog mogelijkheden om de druk van uw studiekosten te verlichten als ‘aftrekbare scholingsuitgaven’ en blijft dat zo? Hoe zit dat nu?

Bedrijfskosten?
Een studie in het kader van uw onderneming kan leiden tot ondernemerskosten. Als u (deels) in dienstbetrekking werkt (bijv. als DGA van uw BV), mag uw werkgever (BV) de kosten van uw opleiding vergoeden. Staat de studie los van uw bedrijf en worden uw studiekosten ook niet door een werkgever vergoed, dan kunt u wellicht uw studiekosten als scholingsuitgaven aftrekken van uw inkomen uit werk en woning.

Scholingsuitgaven
Bepaalde in de wet omschreven uitgaven voor een studie die gevolgd wordt met het doel om daarmee inkomen uit werk (box 1) te verwerven, zijn fiscaal aftrekbare scholingsuitgaven. Het is van belang dat de kosten gemaakt zijn in het kader van een leertraject (geen zelfstudie) en dat het om kosten van uw eigen studie gaat. Kosten voor de studie van uw kind kunt u niet in mindering brengen op uw belastbaar inkomen.

Welke kosten?
inds 2013 zijn de kosten die als scholingsuitgaven in aftrek gebracht kunnen worden beperkt. De scholingsuitgaven die nog onder de aftrekmogelijkheid vallen zijn:

 • les- en cursusgelden;
 • leer- en beschermingsmiddelen (computers, e.d. zijn uitgesloten);
 • uitgaven voor EVC-procedure (Erkenning van Verworven Competenties);
 • promotiekosten.

Niet aftrekbaar.
Kosten van een opleiding met een algemeen karakter zijn niet aftrekbaar. Dit betekent dat bijvoorbeeld kosten voor een rijbewijs niet voor aftrek in aanmerking komen. Kosten van een studie die als hobby of uit persoonlijke interesse gevolgd wordt, zijn eveneens niet aftrekbaar. Ook reiskosten, internetabonnementen, computers, tablets, notebooks en randapparatuur worden niet aangemerkt als aftrekbare scholingsuitgaven.

Studiefinanciering.
Sinds het studiejaar 2015/2016 hebben studenten met recht op studiefinanciering geen recht meer op aftrek van scholingsuitgaven.

Drempel en maximum
De scholingsuitgaven worden alleen in aftrek toegelaten voor zover het totaal meer dan € 250,- bedraagt. Het maximumbedrag aan scholingsuitgaven is € 15.000,-. Dit maximum wordt tijdens de standaardstudieperiode tijdelijk buiten beschouwing gelaten (dit is van belang voor dure studies, zoals bijvoorbeeld een pilotenopleiding).

Afschaffing.
Op Prinsjesdag 2016 werd aangekondigd dat de huidige aftrek van scholingsuitgaven op termijn vervangen wordt door scholingsvouchers. Deze wetswijziging zou oorspronkelijk per 1 januari 2018 ingaan, maar is nu uitgesteld tot 2019. Het kabinet heeft in de voorjaarsnota wel bepaald dat de geplande bezuinigingen rondom de scholingskosten volledig worden teruggedraaid, waardoor weer meer budget beschikbaar komt voor de nieuwe regeling. Het systeem van scholingsvouchers zal onderdeel uitmaken van een breder pakket aan maatregelen, waarmee gestimuleerd wordt dat mensen zich levenslang blijven ontwikkelen. Onduidelijk is nog of de nieuwe maatregelen voor een grote groep openstaan of bijvoorbeeld alleen voor de meest kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt.

Scholingsuitgaven (bijvoorbeeld les- en cursusgelden) zijn nog fiscaal aftrekbaar voor zover het totaal meer dan € 250,- bedraagt. Het maximumbedrag aan scholingsuitgaven is € 15.000,-.
Bent u van plan om een opleiding te gaan volgen, dan kunt u nog tot 1 januari 2019 scholingskosten aftrekken.

Bron: Tipsenadvies

Gelezen 3954 keer

Administratiekantoor Heling in het kort

Vele jaren ervaring in de administratieve branche bij bedrijven en particulieren zorgen voor een duidelijke maar vooral persoonlijke manier van administratie verwerken.
Eenvoudig en doeltreffend. Kantoor aan huis en dus lage overheadkosten zorgen voor vriendelijke prijzen.

Contact

 • Molenakkers 23
  9411 NR
  Beilen

 • 0593 52 60 34
  06 41 78 41 09

 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.