07 februari

Kan de fiscus zomaar belasting navorderen?

Werkwijze belastingdienst. Als u te weinig belasting heeft betaald, kan de fiscus dit navorderen. Daarvoor gelden echter wel de nodige spelregels. Welke zijn dat en wanneer kunt u deze gebruiken om een navordering aan te vechten? Lees verder!

U mag erop vertrouwen dat ... Als u netjes uw aangiftes indient, vertrouwt u erop dat deze ook netjes worden afgewerkt. Als u de verschuldigde belasting betaald heeft, gaat u er dan ook van uit dat u overal vanaf bent. Toch kan de inspecteur een navordering opleggen als achteraf blijkt dat er te weinig belasting geheven is, mits er voldaan wordt aan de daarvoor geldende voorwaarden ...

Hoelang kan navorderen?
Vijf jaar.
Navorderen kan in beginsel slechts vijf jaar na afloop van het belastingjaar. Over 2012 kan de fiscus dus tot 31 december 2017 navorderen. Let op. Alleen over inkomsten uit het buitenland, bijvoorbeeld uw vakantiehuisje in Spanje, kan de fiscus 12 jaar navorderen.
Nieuw feit.
Er moet sprake zijn van een nieuw feit, dus een feit dat de inspecteur niet bekend was en hem ook redelijkerwijs niet bekend kon zijn. Een nieuw feit is niet vereist als u probeerde de boel te flessen en u dus te kwader trouw was.

Ook de fiscus maakt fouten
Was het u duidelijk?

Heeft de fiscus per ongeluk een fout gemaakt, dan kan dit hersteld worden via navorderen. Hiervoor hoeft er dan geen nieuw feit aanwezig te zijn. De fout moet u redelijkerwijs wel duidelijk zijn geweest. Bij een verschil in te betalen belasting van 30% of meer, gaan we hier automatisch van uit. Bij een kleiner verschil moet dus aannemelijk zijn dat de fout u duidelijk was.
Niet altijd duidelijk.
Navorderen is niet aan de orde als er sprake is van een bewuste, foutieve standpuntbepaling. De inspecteur staat bijvoorbeeld een dotatie aan de oudedagsreserve bewust toe, ondanks het feit dat uw ondernemingsvermogen te gering is. Uit de feiten moet wel duidelijk zijn dat de inspecteur bewust een fout standpunt heeft ingenomen.
Ambtelijk verzuim.
Ook als er sprake is van ambtelijk verzuim, oftewel: als een inspecteur tekortschiet, is navorderen niet mogelijk. Onlangs was dit aan de orde bij een zaak voor het Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch, 18.10.2017 (GHSHE:2017:4320) .
Uw collega.
Een belastingplichtige had een aantal ondernemersfaciliteiten geclaimd, maar bleek hier geen recht op te hebben omdat ze geen ondernemer was. De aangifte werd op dit punt gecorrigeerd, maar de inkomensafhankelijke combinatiekorting niet. Later kwam de inspecteur erachter dat ze hier ook geen recht op had, omdat er geen winst was behaald. Dit kon achteraf echter niet meer via een navordering worden hersteld, aangezien dit al bekend was toen de ondernemersfaciliteiten waren geschrapt. De rechter besliste dan ook dat er sprake was van een ambtelijk verzuim en stond navorderen niet toe.

Wat kunt u hiermee?
Krijgt u een navordering, dan wordt dit vooraf aangekondigd. Check of er aan de voorwaarden voor navorderen wordt voldaan. Is de termijn nog niet overschreden en is er wel sprake van een nieuw feit? Of was het feit waarop de inspecteur de navordering baseert al bij hem bekend? Check of er geen sprake is van een bewuste fout of ambtelijk verzuim. Dan is navorderen ook taboe.

Check altijd of een navorderingsaanslag voldoet aan de fiscale eisen. Zo is het van belang dat de Belastingdienst zich op nieuwe informatie baseert (een nieuw feit), tenzij er per ongeluk een fout is gemaakt. Na beoordelingsfouten is navorderen niet mogelijk.

Bron: Tipsenadvies

Gelezen 3041 keer Laatst aangepast op woensdag 07 februari 2018 12:45

Administratiekantoor Heling in het kort

Vele jaren ervaring in de administratieve branche bij bedrijven en particulieren zorgen voor een duidelijke maar vooral persoonlijke manier van administratie verwerken.
Eenvoudig en doeltreffend. Kantoor aan huis en dus lage overheadkosten zorgen voor vriendelijke prijzen.

Contact

  • Molenakkers 23
    9411 NR
    Beilen

  • 0593 52 60 34
    06 41 78 41 09

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.