13 april

Hoe zit dat met de digitale bewaarplicht?

Als ondernemer kunt u niet meer zonder digitale hulpmiddelen. “Maar hoe zit het dan met de bewaarplicht?”, vroeg een abonnee. “Moet ik alles printen en bewaren of kan ik volstaan met de bestanden op mijn pc?” Wij zochten het uit.

digitalebewaarplicht

Smartphone en sociale media.
Als ondernemer kunt u niet meer zonder pc. Maar ook uw smartphone en community’s zoals Facebook en LinkedIn zijn als ondernemer erg bruikbaar. Hoe zit het dan echter met uw bewaarplicht? In hoeverre wijkt deze af van de ‘papieren’ eisen?

Bewaarplicht
Als ondernemer geldt voor uw administratie een bewaarplicht van in beginsel zeven jaar.
Voor sommige zaken, zoals die met betrekking tot onroerend goed, geldt een bewaarplicht van 10 jaar.
Dit betreft alle papieren, bescheiden en overige gegevensdragers die voor uw fiscale verplichtingen van belang kunnen zijn. Wat onder uw administratie valt, reikt erg ver. Ook bijvoorbeeld kladaantekeningen en contant bewaard geld behoren hiertoe.

Digitale bewaarplicht.
Bovenstaande eisen gelden ook voor uw digitale bewaarplicht. Bestanden op uw computer moet u in beginsel dus ook zeven jaar bewaren.

Tip.
U hoeft niet alles uit te printen. Gegevens moet u in de originele vorm bewaren. Let op. Berichten op bijvoorbeeld Facebook moeten dus gewoon op uw computer toegankelijk blijven. Andersom dient u een papieren factuur ook op papier te bewaren. Digitaliseren mag wel, mits u aan de daaraan gestelde voorwaarden voldoet.

Voorwaarden digitaal converteren
U mag bestanden alleen in een andere vorm omzetten, het zogenaamde converteren, als u aan de fiscale voorwaarden voldoet.

 • U zet alle gegevens inhoudelijk juist over.
 • De nieuwe gegevensdrager is tijdens de hele bewaartermijn beschikbaar.
 • U kunt de geconverteerde gegevens binnen redelijke tijd (re)produceren en leesbaar maken.
 • Een controle van de geconverteerde gegevens kan binnen redelijke tijd worden uitgevoerd.
 • U bewaart de uitkomsten van interne controles.

Zakelijk gebruik.
Bestanden op de pc moet u in beginsel dus ook op de pc bewaren. Daarbij is het uw verantwoordelijkheid dat deze ook toegankelijk blijven. Verwijdert u bijvoorbeeld uw Facebookaccount, terwijl u dit gebruikte voor orderbevestigingen, dan voldoet u niet meer aan de fiscale eisen inzake de bewaarplicht. Hetzelfde geldt als u een oud boekhoudsysteem alleen nog onder een oude Windows-versie kunt openen die niet meer operationeel is. U dient dan te zorgen voor apparatuur waarmee dit wel kan.

Afspraken mogelijk.
U kunt met uw inspecteur afspraken maken over uw fiscale bewaarplicht. Zorg daarbij dat u inzichtelijk maakt welke informatiesystemen u gebruikt. Zulke afspraken worden schriftelijk bevestigd.

Informatiebeschikking.
Als u bepaalde bestanden niet bewaard heeft, kan de inspecteur u een zogenaamde informatiebeschikking opleggen. Hij eist dan alsnog de gevraagde gegevens op. Voldoet u hier niet aan, dan wordt de bewijslast omgekeerd. Het is dus van enorm belang dat uw fiscale verplichtingen uit uw bestaande administratie kunnen worden afgeleid. De rechter accepteert ook niet heel snel overmacht als excuus. Bijvoorbeeld na een computercrash of brand wordt verondersteld dat u voor een back-up heeft gezorgd.

Omzetting van papier naar digitaal kan als aan de vijf genoemde voorwaarden is voldaan. Ook uw digitale gegevens inzake uw administratie dient u in beginsel zeven jaar te bewaren. Gooi, net als bij een papieren administratie, iets niet te snel weg.

Bron: Tipsenadvies

Gelezen 1762 keer Laatst aangepast op vrijdag 13 april 2018 17:21

Gerelateerde items (op tag)

Administratiekantoor Heling in het kort

Vele jaren ervaring in de administratieve branche bij bedrijven en particulieren zorgen voor een duidelijke maar vooral persoonlijke manier van administratie verwerken.
Eenvoudig en doeltreffend. Kantoor aan huis en dus lage overheadkosten zorgen voor vriendelijke prijzen.

Contact

 • Molenakkers 23
  9411 NR
  Beilen

 • 0593 52 60 34
  06 41 78 41 09

 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.