08 juni

Zzp’er en een hypotheek afsluiten, hoe werkt dit?

Nederland telt steeds meer zzp’ers, maar de financiering van een woning wil nog weleens op problemen stuiten. De NHG heeft nu de regels voor zzp’ers versoepeld. Is het nu voor zzp’ers echt makkelijker geworden?

Met Nationale Hypotheek Garantie

(On)zekerheid voor de bank.
Omdat het inkomen van een zelfstandige onzeker is, zijn banken huiverig om hen een lening te verstrekken. Een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) maakt dat niet makkelijker, maar wel goedkoper vanwege de rentekorting. En bij verlies vanwege een gedwongen verkoop kan de NHG de zzp’er tegemoetkomen.

Als een zzp’er in aanmerking wil komen voor een NHG, moet hij voldoen aan de regels van de NHG: hij moet de jaarcijfers van de laatste drie jaar overleggen. Het toetsinkomen is dan het gemiddelde van het saldo fiscale winstberekening (uit de aangifte IB) van de laatste drie jaar met als maximum de nettowinst van het laatste kalenderjaar.

Korter dan drie jaar zelfstandig

Inkomensverklaring biedt oplossing.
NHG heeft de regels versoepeld voor zzp’ers die korter dan drie jaar zelfstandig zijn. Een hypotheek is dan al na 12 maanden mogelijk. Een professionele partij moet dan het toetsinkomen vaststellen, de zgn. inkomensverklaring genoemd. NHG heeft hiervoor drie deskundige partijen aangewezen.

Het toetsinkomen wordt vastgesteld op basis van het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar waarbij ook het inkomen uit loondienst meetelt. Als het inkomen in het laatste jaar echter lager is, geld dat laatste jaar als toetsinkomen. De professionals kijken bovendien ook naar het lopende boekjaar, dat moet in lijn liggen met het gemiddelde inkomen. Om een toetsinkomen via een deskundige partij vast te laten stellen, betaalt de zzp’er eenmalig € 250,- excl. btw. Deze kosten zijn aftrekbaar als bedrijfskosten. Tip. Wilt u een woning kopen? Laat dan in een vroeg stadium uw toetsinkomen vaststellen.

Een hypotheek afsluiten zonder NHG

Te duur.
Een hypotheek met NHG is in 2018 mogelijk tot een max. koopsom van € 265.000,-. In steeds meer steden is dat niet genoeg. Wat dan?

Weer die inkomensverklaring ...
Bij een hypotheek zonder NHG bepaalt de hypotheekverstrekker zijn eigen acceptatiebeleid. Er zijn verschillende hypotheekverstrekkers die op dit moment alleen aanvragen voor zzp’ers (maar ook voor ondernemers met bijv. een BV) in behandeling nemen als er een inkomensverklaring door een deskundige partij is afgegeven. Let op. Dit geld dan ook voor zzp’ers die langer dan drie jaar zelfstandig zijn. Een klant heeft dan altijd een (betaalde) inkomensverklaring nodig van een deskundige partij.

Acceptatiebeleid?
Ook zonder NHG zijn er dus hypotheekverstrekkers die bij een jaar ondernemerschap al een hypotheek willen verstrekken. Daarbij is niet altijd een inkomensverklaring nodig. Er zijn ook nog hypotheekverstrekkers die zelf het inkomen beoordelen en dus per klant kijken wat er mogelijk is. Tip. Laat u goed informeren.

Arbeidsongeschikt
Veel zzp’ers zijn niet verzekerd tegen het risico van arbeidsongeschiktheid. Hypotheekverstrekkers stellen dit ook niet als eis. Wel is het voor een zzp’er die een woning koopt belangrijk om te kijken of een inkomensterugval door arbeidsongeschiktheid opgevangen kan worden. Is dit niet het geval, dan is het verstandig om over een verzekering of andere oplossing na te denken.

 

Steeds meer hypotheekverstrekkers zijn bereid ondernemers op een verantwoorde manier van een hypotheek te voorzien. Ook de NHG geeft steeds meer mogelijkheden. Vaak is echter een inkomensverklaring van een erkende deskundige noodzakelijk.

 

 

Bron: Tipsenadvies

Gelezen 2916 keer Laatst aangepast op woensdag 13 juni 2018 12:54

Gerelateerde items (op tag)

Administratiekantoor Heling in het kort

Vele jaren ervaring in de administratieve branche bij bedrijven en particulieren zorgen voor een duidelijke maar vooral persoonlijke manier van administratie verwerken.
Eenvoudig en doeltreffend. Kantoor aan huis en dus lage overheadkosten zorgen voor vriendelijke prijzen.

Contact

  • Molenakkers 23
    9411 NR
    Beilen

  • 0593 52 60 34
    06 41 78 41 09

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.