01 juni

De (Privacywet) AVG en de fiscus, wat houdt dat in?

Ondernemers werden erop gewezen dat ze vanaf 25 mei 2018 moesten voldoen aan de AVG, maar werkt dat ook fiscaal door? Moet u als ondernemer zomaar alle gegevens ter beschikking stellen aan de fiscus als deze daarom vraagt?

AVG.
Op 25 mei 2018 trad de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in werking. Deze Europese wet vervangt de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) en is van toepassing op elke onderneming die gegevens verwerkt en ook op overheidsinstanties zoals de Belastingdienst.

De algemene en de bijzondere wet.
De AVG is een algemene wet die zaken omtrent de verwerking van gegevens regelt. Op fiscaal gebied zijn er diverse bijzondere wetten, zoals de Wet op de loonbelasting 1964, Wet inkomstenbelasting 2001 en de Algemene wet inzake rijksbelastingen. Deze wetten regelen een specifiek onderdeel van het fiscale stelsel. Tip. Hoofdregel is dat een bijzondere wet voor een algemene wet gaat. Bijten de AVG en de bijzondere fiscale wet elkaar? Dan heeft de fiscale wetgeving voorrang.

Uitwisseling van gegevens

Wat mag er uitgewisseld worden?
Op grond van de AVG mogen alleen gegevens verwerkt worden die noodzakelijk zijn om een doel te bereiken. Dat doel moet gekoppeld zijn aan een van de zes verwerkingsgrondslagen die de AVG stelt. Verzend u gegevens naar de fiscus in het kader van uw belastingaangifte, dan doet u dat op basis van een wettelijke verplichting. Deze wettelijke verplichting is dus de verwerkingsgrondslag. Het doel van de verwerking is voldoen aan de verplichting. Let op. Op grond van het noodzakelijkheidscriterium mogen er niet meer gegevens verwerkt worden dan noodzakelijk is om het doel te bereiken. Het is voor de Belastingdienst niet relevant waar uw auto geparkeerd staat bij het bedrijf (u hoeft deze gegevens dus ook niet te verstrekken), maar wel of u een auto van de zaak rijdt.

Hoe uitwisselen?
De AVG stelt dat gegevens beveiligd verwerkt, en dus ook verzonden, moeten worden. De Belastingdienst moet ervoor zorgen dat de programma’s waarmee aangifte gedaan kan worden, afdoende beveiligd zijn. Deze beveiliging lijkt door een dubbele ‘sign-on’ voldoende, maar vorig jaar was de Belastingdienst nog meerdere keren in het nieuws omdat er gegevens gelekt zouden zijn.

Bewaarplicht

Fiscale bewaartermijnen.
Gegevens mogen niet langer bewaard worden dan noodzakelijk om het doel te bereiken. De fiscale wetten stellen bewaartermijnen die u moet aanhouden. Daarbij geldt voor de meeste administratie dat deze gedurende zeven jaar bewaard moet worden. Aan de bewaartermijnen en de AVG besteden wij in een volgende uitgave uitgebreid aandacht.

Rechten en plichten over en weer?
De fiscus heeft allerlei rechten om controles uit te voeren. Daartegenover staat nu volgens de AVG ook dat u ook rechten kunt uitoefenen jegens de Belastingdienst. Zo bestaat het recht op rectificatie en aanvulling. Nieuw is het recht op dataportabiliteit. Daarbij moet de Belastingdienst in principe alle persoonsgegevens beschikbaar stellen die u zelf digitaal heeft verstrekt. Papieren dossiers vallen hier dus niet onder. Het is nog onduidelijk of, en hoe dit in de praktijk zal werken.

 

De meeste administratie moet zeven jaar bewaard worden. De Belastingdienst mag dus gewoon controles blijven uitvoeren en u om informatie vragen. U hoeft echter niet meer te verstrekken dan noodzakelijk is voor het doel.

 

Bron: Tipsenadvies

Gelezen 2824 keer Laatst aangepast op woensdag 13 juni 2018 12:33

Administratiekantoor Heling in het kort

Vele jaren ervaring in de administratieve branche bij bedrijven en particulieren zorgen voor een duidelijke maar vooral persoonlijke manier van administratie verwerken.
Eenvoudig en doeltreffend. Kantoor aan huis en dus lage overheadkosten zorgen voor vriendelijke prijzen.

Contact

  • Molenakkers 23
    9411 NR
    Beilen

  • 0593 52 60 34
    06 41 78 41 09

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.