13 juni

Auto van de zaak - Omgaan met acties fiscus tegen ontgaan privébijtelling

De fiscus is momenteel succesvol in de controle tegen het frauduleus ontgaan van de privébijtelling voor de auto van de zaak. Iedere euro die uw collega door fraude uitspaart, komt ook voor uw rekening. Wat zei de rechter daar laatst over?

Heet hangijzer bij controle.
De bijtelling voor de auto van de zaak is een terugkerend item bij fiscale procedures. Terecht, want iedere euro die uw collega door fraude aan belasting uitspaart komt voor rekening van anderen. Dus ook voor uw rekening. Een voorbeeld hiervan zagen we onlangs voor de rechtbank in Haarlem, 04.04.2018 (RBNHO:2018:2474) . Maar eerst dit ...

Gebruik camerabeelden?

Het gebruikmaken van automatische kentekenherkenning mag niet van de rechter, maar er wordt gewerkt aan een wetsvoorstel om dit te veranderen. Zelf beelden vergaren mag wel, net als het gebruik van parkeergegevens en fysieke controles. Daarnaast biedt uw administratie een schat aan controlemogelijkheden en heeft de fiscus nog tal van methodes om na te gaan of u de bijtelling niet ten onrechte ontgaat.

Brandstofverbruik.
Een collega van u stond onlangs voor de rechter omdat de inspecteur niet akkoord ging met de niet-opgegeven bijtelling. Voor de rechter bleek dat de rittenadministratie van alle kanten rammelde en niet aansloot op de gegevens die bij onderhoudsbeurten in de garage werden opgetekend. Ook bleek het brandstofverbruik tot bijna twee keer zo hoog dan de opgaven van de fabriek. Als klap op de vuurpijl had uw collega bepaalde privéritten als zakelijk aangemerkt, om zo onder de grens van 500 privékilometers te blijven. Een doodlopende weg, zo bleek.

Oordeel rechter.
De rechter moest beoordelen of het bewezen was dat er met de auto niet meer dan 500 km privé was gereden. Deze oordeelde dat dat niet het geval was. De verschillen in de kilometeradministraties vloeiden volgens uw collega voort uit zijn wens om de facturen van de leasemaatschappij laag te houden. Op zich fraude, maar geen taak voor de fiscus. Wel werd daarmee de rittenadministratie ongeloofwaardig. Ook was het nog geen verklaring voor het feit dat de auto tweemaal zoveel brandstof gebruikte. Het vereiste bewijs was niet geleverd en dus bleef de naheffing.

Wat kunt u hiervan opsteken?

Wilt u de bijtelling van de auto van de zaak ontgaan, houd er dan rekening mee dat de fiscus hier standaard intensief op controleert. Er wordt nu eenmaal regelmatig mee gefraudeerd en het gaat om aanzienlijke bedragen. Wie als keurige ondernemer geen fraude in de zin heeft, doet er verstandig aan een rittenadministratie met keurmerk te gebruiken. Deze zijn makkelijk controleerbaar en bieden nog maar zeer beperkt de mogelijkheid tot frauderen. Omdat alles digitaal wordt opgeslagen, is vergissen ook nauwelijks meer mogelijk.

Administratie op orde?
Zorg er verder voor dat uw administratie op orde is. Dat in bovenstaande zaak uw collega de leasemaatschappij wilde benadelen is op zich geen zaak voor de fiscus. Met een deugdelijke administratie hoeft u zich al veel minder zorgen te maken, ook als hier eens een keer een fout in voorkomt. Realiseert u zich ook dat u met de fiscus een langdurige relatie heeft te onderhouden, die als het even kan voor langere tijd goed moet blijven. Een sterretje achter een naam door potentieel belastingontwijkend gedrag, kan dan ook beter bij uw collega’s staan.

 

Om de fiscus niet in de kaart te spelen en onterecht verondersteld gesjoemel te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat uw rittenadministratie geen gebreken vertoont. Niet alleen die administratie moet kloppen, maar alles waaruit afwijkend gedrag kan blijken. Houd ook uw andere administratie op orde, alles telt mee.

 

 

Bron: Tipsenadvies

Gelezen 3377 keer Laatst aangepast op vrijdag 17 januari 2020 17:01

Gerelateerde items (op tag)

Administratiekantoor Heling in het kort

Vele jaren ervaring in de administratieve branche bij bedrijven en particulieren zorgen voor een duidelijke maar vooral persoonlijke manier van administratie verwerken.
Eenvoudig en doeltreffend. Kantoor aan huis en dus lage overheadkosten zorgen voor vriendelijke prijzen.

Contact

  • Molenakkers 23
    9411 NR
    Beilen

  • 0593 52 60 34
    06 41 78 41 09

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.