13 juni

Aftrekbare kosten - Zakelijk onderweg, zonnebril aftrekbaar?

De vraag was of hij zijn zonnebril zakelijk kan aftrekken. Hij is immers veel zakelijk op de weg, en dan met dit zonnetje. Wij zochten het voor hem uit. “En mijn beeldschermbril dan?”, vroeg hij zich eveneens af.

Aftrek zorgkosten.
Zoals u wellicht weet, zijn de kosten van hulpmiddelen ter ondersteuning van het gezichtsvermogen zoals een bril, leesbril of contactlenzen niet aftrekbaar als specifieke zorgkosten in uw aangifte inkomstenbelasting. Hulpmiddelen zijn alleen nog aftrekbaar indien deze een lichaamsfunctie overnemen. Maar mag u de kosten van de aanschaf van een zonnebril of computerbril dan in mindering brengen op de winst?

Aftrekbaar van de winst?

Als u een bril of zonnebril voor uzelf aanschaft, mag u deze niet van de winst aftrekken. Uit oude rechtspraak van Hof Den Haag, 13.11.1997 (nr. 96/2358) , bleek al dat de kosten van een zonnebril niet als aftrekbare kosten kunnen worden opgevoerd omdat deze kosten een te persoonlijk karakter hebben aldus het hof. Het ging om een zaak van een beroepsvlieger die een trifocale bril had aangeschaft. Dat u een bril of zonnebril heeft aangeschaft omdat u zonder dit hulpmiddel uw beroep niet zou kunnen uitoefenen, is hierbij niet van belang.

Ondernemer.
De rechter heeft zich over deze materie niet specifiek uitgesproken met betrekking tot zelfstandig ondernemers. De genoemde uitspraak heeft betrekking op werknemers in de tijd dat deze kosten voor hen nog aftrekbaar waren.

Tip.
Omdat de chauffeur of koerier die als werknemer werkt de kosten van een bril of zonnebril wel onbelast vergoed kan krijgen, is een beroep op het gelijkheidsbeginsel dus niet geheel kansloos. Wellicht dus bij de aanschaf van een dure zonnebril door een zelfstandige koerier, chauffeur of persoonsbeveiliger het proberen waard.

Voor uw werknemer?
Als werkgever kunt u in bepaalde gevallen wél een veiligheidsbril of beeldschermbril belastingvrij vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen.

Arbowet.
Een voorwaarde is dat de bril samenhangt met uw verplichtingen op grond van de Arbowet. Verder moet de werknemer de bril gebruiken en mag u er geen eigen bijdrage voor vragen. Alleen onder deze omstandigheden is de bril belastingvrij. Denk aan een bril met geslepen glazen voor een laborant, koerier, chauffeur, e.d. In alle andere gevallen is een gegeven bril belast. Tip. U kunt een bril onderbrengen in de werkkostenregeling. Dan betaalt de werknemer er geen belasting over. Blijven de kosten van de bril binnen de vrije ruimte van 1,2% (2018) van de loonsom, dan is dit onbelast. Daarboven betaalt u 80% eindheffing.

Terug naar u als zelfstandige

Computerbril?
De computerbril valt bij het bepalen van de winst niet onder een aftrekbeperking van art. 3.15-3.17 IB2001. In beginsel zijn de aanschafkosten aftrekbaar van de winst voor zover deze kosten een zakelijk karakter hebben.

Over de zakelijkheid heeft de inspecteur niets te zeggen, dat bepaalt u. U moet die zakelijkheid wel aannemelijk maken (zie T&A Belastingtips Eenmanszaak & Vof, jg. 8, nr. 13, p. 2, 09.05.2018).

Let op.
Omdat u wellicht uw computer ook privé gebruikt, zit er in de aanschaf van de computerbril een privékarakter. Houd de kerk dan in het midden en doe een privécorrectie op kosten en btw.

 

Is bijv. een zonnebril zakelijk onontbeerlijk voor uw beroep, dan is aftrek verdedigbaar zolang u maar de noodzaak ervan kunt aantonen. Eventueel privévoordeel moet u hierop dan corrigeren (aftrek kosten en btw). Brillen gerelateerd aan de Arbowet zijn aftrekbaar en onbelast voor uw werknemers.

 

Bron: Tipsenadvies

Gelezen 13014 keer Laatst aangepast op woensdag 24 januari 2024 14:20

Administratiekantoor Heling in het kort

Vele jaren ervaring in de administratieve branche bij bedrijven en particulieren zorgen voor een duidelijke maar vooral persoonlijke manier van administratie verwerken.
Eenvoudig en doeltreffend. Kantoor aan huis en dus lage overheadkosten zorgen voor vriendelijke prijzen.

Contact

  • Molenakkers 23
    9411 NR
    Beilen

  • 0593 52 60 34
    06 41 78 41 09

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.