13 juni

Bedrijfspand - Villa tandarts mag toch op de balans

Nieuw huis.
Een tandarts-implantoloog liet een luxewoning bouwen met binnenzwembad, sauna en stoomcabine, dubbele garage, autolift, botenhuis en aanlegsteiger. De tandarts werkte vier dagen per week elders, in zijn praktijk (ca. 20 medewerkers en 19.000 patiënten). Op de bovenverdieping van zijn woning werkte hij een werkdag per week en ook in de avonden en weekenden. Ook werkte daar een medewerker twee dagen per week.

Ondernemingsvermogen?
In de aangifte inkomstenbelasting van de tandarts was het hele pand als ondernemingsvermogen aangemerkt. De inspecteur vond dat dit volledig privévermogen was. Bij de rechtbank kreeg de inspecteur gelijk, maar het Gerechtshof Den Haag, 25.04.2018 (GHDHA:2018:949) , heeft nu de tandarts alsnog gelijk gegeven. De belangrijkste overwegingen van het gerechtshof zijn:

 • het gaat hier om één vermogensbestanddeel, de werkruimte is niet af te splitsen (geen eigen ingang en geen eigen sanitair);
 • de woning als geheel wordt zowel privé als zakelijk gebruikt. In dat geval mag de ondernemer kiezen of de woning wel of geen ondernemingsvermogen is, tenzij dit zeer onredelijk is;
 • de tandarts heeft de rechters er onder andere van overtuigd dat er bij de bouw al rekening gehouden is met intensief gebruik voor praktijkwerkzaamheden. Ook werd er gedetailleerd uiteengezet welke niet-patiëntgebonden werkzaamheden in het pand werden verricht.

Wat kunt u hieruit leren?
Als u uw woning ook voor uw bedrijf gebruikt, mag u die woning als ondernemingsvermogen aanmerken. U mag kiezen. Uw keuze maakt u in uw aangifte inkomstenbelasting over het jaar van ingebruikname van de werkruimte in de woning. Het voorbeeld van deze tandarts laat zien dat u wel aannemelijk moet kunnen maken welke zakelijke werkzaamheden u in uw woning verricht en welke ruimte daarbij gebruikt wordt. Tip. Zolang er nog bezwaar of beroep tegen de aanslag mogelijk is, mag u een keuze nog herzien.

Beste keuze?
Wat is nu de beste keuze: privé- of ondernemingsvermogen? Het laatste heeft als voordeel dat u de kosten (onderhoud, verzekering, WOZ, etc.) van de woning als zakelijke kosten mag aftrekken. U heeft ook geen last van beperkingen voor de hypotheekrenteaftrek. Voor privégebruik wordt de kostenaftrek wel gecorrigeerd. En - belangrijk - een waardestijging van de woning is later belast, bij verkoop of bij bedrijfsbeëindiging. Als de woning privévermogen is, is de waardestijging onbelast. Het is van geval tot geval verschillend wat de beste keus is. Bespreek dit met uw adviseur, liefst al voordat u gaat (ver)bouwen.

 

Wilt u uw woning als bedrijfsvermogen aanmerken, zorg dan voor een goede onderbouwing van de zakelijke werkzaamheden die in de woning plaatsvinden. De keuze is vervolgens aan u, niet aan de fiscus!

 

 

Bron: Tipsenadvies

Gelezen 1782 keer Laatst aangepast op vrijdag 17 januari 2020 17:01

Gerelateerde items (op tag)

Administratiekantoor Heling in het kort

Vele jaren ervaring in de administratieve branche bij bedrijven en particulieren zorgen voor een duidelijke maar vooral persoonlijke manier van administratie verwerken.
Eenvoudig en doeltreffend. Kantoor aan huis en dus lage overheadkosten zorgen voor vriendelijke prijzen.

Contact

 • Molenakkers 23
  9411 NR
  Beilen

 • 0593 52 60 34
  06 41 78 41 09

 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.