16 februari

Inkomstenbelasting - Het voordeel van ‘belasting ineens betalen’

De voorlopige aanslagen inkomstenbelasting 2017 zijn alweer verstuurd. Als u deze aanslag in een keer betaalt, kunt u gebruikmaken van de betalingskorting. U staat nu voor de vraag: wel of niet doen? Wat is wijsheid?

Belasting betalen is nooit leuk.
Als de Belastingdienst u dan ook nog eens belasting- of invorderingsrente in rekening brengt, wordt dat nog erger. Zeker omdat de belastingrente voor aanslagen inkomstenbelasting 4% bedraagt. En dat terwijl u momenteel blij mag zijn als u bij de bank een rentevergoeding van 0,5% krijgt!
Let op. Als de Belastingdienst rente vergoedt, doet zij dat ook tegen een rente van 4%. Dat is dan weer leuk. Echter, een aantal jaren geleden is het aantal situaties waarin de Belastingdienst nog rente vergoedt, sterk beperkt. In de praktijk komt dit dan ook nog maar weinig voor.

Betalingskorting op voorlopige aanslag
Inkomstenbelasting 2017.
Een mogelijkheid die is blijven bestaan, is om gebruik te maken van de betalingskorting. Deze korting krijgt u als u een aanslag ontvangt die u in termijnen mag betalen, maar die u ineens en voor de eerste vervaldag betaalt. Dit speelt op dit moment bij de voorlopige aanslagen inkomstenbelasting 2017.

Berekening.

Ook de betalingskorting wordt berekend met toepassing van 4% rente, maar de Belastingdienst houdt hierbij rekening met het feit dat u de aanslag anders in maandelijkse termijnen moet betalen, zodanig dat de laatste termijn voldaan is op 31 december 2017. Hoe groot is de korting dan feitelijk?

Voor een voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2017 van € 20.000,- te betalen, waarvan de eerste termijn vervalt op 28 februari 2017, bedraagt de betalingskorting € 334,-. Daarmee komt het effectieve rendement op 334/20.000, oftewel 1,67%. Dat is fors hoger dan de rente die de bank u vergoedt.
Tip. Als u de liquiditeiten kunt missen, is het dus aan te raden gebruik te maken van de betalingskorting op de voorlopige aanslag.

Op tijd betalen
Op de aanslag.
Het bedrag van de betalingskorting staat vermeld op de voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2017. Om de korting te krijgen, is het essentieel dat u het volledige bedrag van de aanslag (na aftrek van de betalingskorting) betaalt vóór de daarbij aangegeven datum (veelal 28 februari 2017). Dat wil zeggen: het bedrag moet voor die datum op de bankrekening van de Belastingdienst staan!

Let op. Betaalt u € 1,- te weinig of een dag te laat, dan vervalt uw recht op de betalingskorting en zult u alsnog het volledige bedrag van de aanslag moeten betalen. U krijgt hierover dan bericht van de Belastingdienst. U mag het verschil alsnog in termijnen betalen.

Verzoek om hogere aanslag?
De betalingskorting maakt het zelfs aantrekkelijk uw inkomen wat optimistischer in te schatten en te verzoeken om een hogere voorlopige aanslag. Eventueel kunt u aan het eind van het jaar dan een realistische schatting maken en de voorlopige aanslag aan laten passen.
Let op. Daarbij kan de Belastingdienst wel het bedrag van de betalingskorting verminderen. Deze wordt echter berekend over het resterende tijdvak, dus bij vermindering per 15 december over het tijdvak 16 december tot en met 31 december.

Als u de liquiditeiten kunt missen, is het voordelig om gebruik te maken van de betalingskorting; dit geeft een rendement van 1,67%! Het volledige bedrag van de aanslag (na aftrek van de betalingskorting) dient wel voor de aangegeven datum (veelal 28 februari 2017) op de bankrekening van de Belastingdienst te staan.

Bron: Tips en Advies

Gelezen 9456 keer Laatst aangepast op vrijdag 17 januari 2020 17:02

Gerelateerde items (op tag)

Administratiekantoor Heling in het kort

Vele jaren ervaring in de administratieve branche bij bedrijven en particulieren zorgen voor een duidelijke maar vooral persoonlijke manier van administratie verwerken.
Eenvoudig en doeltreffend. Kantoor aan huis en dus lage overheadkosten zorgen voor vriendelijke prijzen.

Contact

  • Molenakkers 23
    9411 NR
    Beilen

  • 0593 52 60 34
    06 41 78 41 09

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.