13 juni

Zorg dat uw webwinkel ook juridisch op orde is!

Onlangs besliste de rechter dat een webwinkel er genoegen mee moest nemen dat een consument de gekochte goederen buiten de termijn van 14 dagen retourneert. Waarom zijn de algemene voorwaarden daarbij belangrijk?

Te laat!
Een consument stuurt na een maand, dus buiten de termijn van 14 dagen voor op afstand gekochte goederen, goederen terug naar de leverancier. Volgens de algemene voorwaarden van de leverancier is dit te laat, daarom wil hij geen geld teruggeven voor de geretourneerde goederen.

webwinkel

Onduidelijk en onvolledig

Argumenten.
De consument stelt dat de identiteit van de leverancier en het adres waarnaar de goederen moesten worden geretourneerd onvoldoende duidelijk waren. Verder voert de consument aan dat er geen gebruiksaanwijzing bij de goederen zat en deze ook bij een herhaald verzoek niet door de leverancier zijn verstrekt.

Termijn.
De rechter, 18.01.2018 (RBLIM:2018:310) , constateert dat de goederen inderdaad buiten de termijn van 14 dagen zijn geretourneerd.

Algemene voorwaarden.
Bij de bestelling is de consument akkoord gegaan met de algemene voorwaarden van de leverancier. Volgens de rechter zijn deze voorwaarden voldoende duidelijk over de identiteit van de leverancier en het retouradres.

Gebruiksinformatie.
De rechter geeft de consument gelijk als het gaat om de gebruiksaanwijzing die ondanks een herhaald verzoek niet was verstrekt. Nu de reden van de retourzending het niet verstrekken van (gebruiks)informatie is, terwijl de leverancier dat verplicht was, kon de leverancier geen beroep doen op zijn algemene voorwaarden.

Regels voor verkoop op afstand

Bij verkoop op afstand (meestal aankopen via internet) worden extra eisen gesteld aan de verkoper. Deze eisen zijn bedoeld om de consument te beschermen. De eisen waaraan de leverancier bij verkopen op afstand aan consumenten moet voldoen zijn te vinden in artikel 6:230m BW.

 • De consument moet op eenvoudige wijze kunnen weten met wie hij handelt en waar hij zijn leverancier kan bereiken.
 • Er moet voldoende (gebruiks)informatie bij het product worden verschaft. De leverancier moet daarbij vermelden dat de consument recht heeft op een product dat aan de overeenkomst voldoet.
 • De leverancier moet duidelijkheid verschaffen over de totale prijs en alle bijkomende kosten. Als dit niet vooraf duidelijk is, moet hij aangeven hoe de prijs en de kosten worden vastgesteld.
 • De leverancier moet duidelijk zijn over het uitoefenen van het recht op ontbinding door de consument. Ook als de consument geen recht op ontbinding heeft, of hiervan afstand doet, moet hierover informatie worden verstrekt.

Niet afwijken!

Bescherming van de zwakken.
De wetgever beschouwt de consument als een ‘zwakke’ partij die moet worden beschermd tegen een professioneel handelende partij. Een leverancier mag daarom niet ten nadele van de consument afwijken van zijn wettelijke verplichtingen.

Doet de leverancier dit toch dan zijn de voorwaarden, waarbij wordt afgeweken van de wettelijke regeling, niet geldig. Let op. Dit geldt ook als de consument (uitdrukkelijk) met de algemene voorwaarden akkoord is gegaan. Tip. Zorg dat op uw website (tenminste) de wettelijk verplichte informatie wordt vermeld.

 

Als u verkoopt via internet moet u de consument (in uw algemene voorwaarden) informatie verschaffen. Als u te weinig informatie verstrekt of zwaardere eisen stelt dan de wetgever toestaat, kunt u zich niet ten nadele van de consument op uw algemene voorwaarden beroepen.

 

 

Bron: Tipsenadvies

Gelezen 1440 keer Laatst aangepast op woensdag 13 juni 2018 12:54

Administratiekantoor Heling in het kort

Vele jaren ervaring in de administratieve branche bij bedrijven en particulieren zorgen voor een duidelijke maar vooral persoonlijke manier van administratie verwerken.
Eenvoudig en doeltreffend. Kantoor aan huis en dus lage overheadkosten zorgen voor vriendelijke prijzen.

Contact

 • Molenakkers 23
  9411 NR
  Beilen

 • 0593 52 60 34
  06 41 78 41 09

 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.