24 augustus

Fiscus jaagt op ‘hobbyondernemers’

De media kopten onlangs dat de Belastingdienst gaat jagen op zogenaamde ‘hobbyondernemers’. Op wie wordt er gefocust?

Wat speelt er?
Vanaf 1 januari 2023 zijn digitale Europese ondernemers verplicht aan de Belastingdienst te melden als zij als verkoper meer dan 30 transacties of meer dan € 2.000 per jaar omzet maken, dus moeten digitale platformen, zoals Vinted en Marktplaats, de Belastingdienst voortaan eveneens informeren als deze verkopers meer dan 30 transacties genereren of voor meer dan € 2.000 aan spullen verkopen. Dat kan u of uw partner die online zaken verkoopt, dus ook gebeuren.

Het gaat om belasting betalen over de omzet.
Volgens de Belastingdienst is het afhankelijk ’van de feiten en omstandigheden’ of er belasting betaald moet worden over de omzet. U moet dan verschil maken tussen btw en inkomstenbelasting. Als u (of uw partner) zoiets alleen hobbymatig of in de privésfeer doet, neemt u volgens de Belastingdienst niet deel aan het economisch verkeer. Dan bent u geen ondernemer en hoeft u ook geen btw of inkomstenbelasting te betalen. Let op.  Maar wie online goederen of diensten verkoopt en hier winst uit verwacht, is mogelijk ondernemer voor de inkomstenbelasting. Op de website van de Belastingdienst is informatie te vinden over wanneer iemand als ondernemer wordt gezien (zoekwoord: wanneer ondernemer).

Gebruikte spullen verkopen?
Mensen die hun gebruikte spullen verkopen voor een lagere prijs dan ze er zelf ooit voor betaalden, zullen hierover geen inkomstenbelasting verschuldigd zijn. Dit geldt niet alleen voor digitale verkoop, maar ook voor verkopen op bijv. Koningsdag. Dit is immers iets anders dan mensen die inkopen en dat met winst via digitale winkels verkopen. Let op.  Indien dit laatste dus het geval is, kunt u wel te maken krijgen met inkomstenbelasting en kan ook btw-afdracht (omzetbelasting) aan de orde zijn.

Bij (digitaal) meer dan 30 transacties of € 2.000 omzet per jaar moet men zich melden bij de Belastingdienst. Dan kan afdracht van inkomstenbelasting en btw aan de orde zijn.

 

Bron: tipsenadvies.nl

Gelezen 367 keer Laatst aangepast op donderdag 24 augustus 2023 13:40

Gerelateerde items (op tag)

Administratiekantoor Heling in het kort

Vele jaren ervaring in de administratieve branche bij bedrijven en particulieren zorgen voor een duidelijke maar vooral persoonlijke manier van administratie verwerken.
Eenvoudig en doeltreffend. Kantoor aan huis en dus lage overheadkosten zorgen voor vriendelijke prijzen.

Contact

  • Molenakkers 23
    9411 NR
    Beilen

  • 0593 52 60 34
    06 41 78 41 09

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.